maandag 26 december 2016

Binnen of buiten?


Odette:

Ma Tok is een beetje bezorgd.
Zij is bang dat wij ook vogelgriep krijgen.
Ze heeft met Pa Tok overlegd of zij ons nog wel buiten zal laten lopen nu de besmetting zo dicht bij is gekomen, nu zelfs in Zoeterwoude.

Laza, op de achtergrond Maria
Ze heeft ook aan ons gevraagd wat wij willen. Wij hebben hierover een vergadering gehad met, natuurlijk, Laza aan het hoofd.
We zaten met ons allen binnen op maandag, het was nog vroeg, toen Laza begon met te vragen wie er bang was voor vogelgriep.
Babette en Barbara kakelden allebei dat zij het best een eng idee vonden, dat zij er zo dicht bij waren geweest. Als Ma Tok hen niet had uitgekozen bij Hoogendoorn hadden ze daar vorige week misschien nog gezeten en dan....
Je moet er toch niet aan denken!
Zij voelen zich nu gered door Ma Tok, en terecht.
Laza antwoordde dat hij dat niet bedoelde, al begreep hij de twee Serama's wel.
Nee, hij bedoelde of er iemand bang was om hier in de Tok-tuin die vreselijke ziekte te krijgen.
Desiree zei dat zij het voor zichzelf niet zo vreselijk zou vinden, ze was toch al oud en je moest toch ergens aan dood gaan. Maar voor de jonge hennetjes en Anne C zou zij het wel naar vinden.
Geertrui, op de achtergrond Babette
Laza vroeg of er nog iemand anders iets te kakelen had, want na Desiree's woorden bleef het stil.
Toen vroeg Geertrui of het erg veel uit zou maken als we binnen zouden blijven. Als het virus eenmaal in de Tok-tuin zou zijn gekomen zou het toch zijn weg wel naar binnen vinden.
"Hoe dan?" vroeg Nadine.
"Denk maar eens aan de schoenen van Ma Tok, als zij ons eten komt brengen", antwoordde Geertrui, "dan komt zij met haar in de tuin besmette zolen ons huis binnen en dan is het ook in het Tok-huis aangekomen en dan kunnen wij er allemaal ziek van worden."
lekker buiten scharrelen, ondanks het gevaar
Hierop werd het pas echt doodstil.
"Tja, daar zeg je zo wat", zei Laza, "dat heb je heel slim bedacht, Geertrui.
Nou, als het dan toch niet uitmaakt, zullen we dan maar tegen Ma Tok zeggen dat we gewoon lekker naar buiten willen?"
Iedereen was het hiermee eens en zo vertelde Laza vanmorgen tegen Ma Tok dat we hadden besloten om het er maar op te wagen.
Ma Tok was blij met onze beslissing en ze liet ons fijn de tuin in.
"Hoe lekkerder jullie je voelen, hoe gezonder jullie zijn en hoe groter je weerstand is", zei ze en zo komt het dat wij, ondanks alles, nu toch lekker buiten rondscharrelen.

6 opmerkingen:

 1. Bij Hoogendoorn is ook de voor mensen besmettelijke vogelenziekte variant H5N8 vastgesteld. Er zijn nu twee kippenkwekerijen in Zoeterwoude geruimd. Zouden er vóór de vaststelling bij Hoogendoorn nog gevogeltes of kooien zijn verkocht ?
  Nog dichterbij zijn er onlangs dode knobbelzwanen in Leiden, Kanaalweg gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En een vogelverschrikker tegen duiven en halsbandparkieten, zou dat nog helpen?
  Pa Tok heeft toch nog wel een oud kostuum? En aan een paar stokken en een pompoen valt ook wel te komen, toch? Het is maar een ideetje...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook al dode wilde eenden (smienten) in Leidschendam aangetroffen.
   Met de kennis van nu zou de verspreiding van het dodelijke virus H5N8 via watervogels gaan. Dus om de landing van een eend op de Tokplaats te voorkomen, zou Pa Tok daar beter in een jagerscostuum met luchtbuks en groen hoedje met veertje gestoken kunnen worden.

   Verwijderen
  2. En ze neerschieten, zodat ze in de Tok-tuin vallen zeker? Nee, Dr. Fruit, daar komt niets van in.

   Verwijderen
  3. Nee Ma Tok, dat gaat niet zomaar met een luchtbuks. Het is ter afschrikking bedoeld. Een wilde eenden verschrikker reeds.

   Verwijderen
 3. Mijn kippen blijven ook gewoon buiten hoor, ma Tok. Daar zijn ze veel gelukkiger. Binnen gaan ze vast vaak ruzie maken, dat is ook niet goed voor ze. We hopen er maar het beste van, hè!

  BeantwoordenVerwijderen