vrijdag 6 januari 2017

Gril van de natuur?


Wiske:

Die gekke Geertrui, midden in de winter een ei te leggen!
En het stopte niet bij één, nee, de volgende dag legde ze er weer één in het legnest.

Geertrui, in de war of ondeugend?
Ma Tok wist niet zeker of het ei weer van Geertrui was, maar ik wel, ik zag haar het nest ingaan en na een tijdje er ook weer uitkomen. Ik vroeg haar of ze nu elke dag weer een ei ging leggen. Ze keek me een beetje wazig aan en zei toen: "Wat, heb ik het nu alweer gedaan?"
Ik dacht eerst dat ze me voor de gek hield, het is tenslotte Geertrui over wie we het hier hebben, maar ze schudde met haar kop en keek toen achterom in het nest. "Warempel!" kakelde ze, "het moet toch niet gekker worden. Mijn lijf denkt zeker dat het zomer is."
Ik ben naar mijn broedmoeder Maria gegaan en ik heb het hele
Wiske en haar broedmoeder Maria
verhaal tegen haar verteld.
"Dat is niks voor Geertrui", zei zij en samen gingen we naar de witte krulveer toe.
"Geertrui", begon Maria, "ik hoorde net van Wiske dat je nu al twee dagen achter elkaar een ei hebt gelegd. Waarom is dat?"
"Ik weet het ook niet, hoor", zei Geertrui, "het was er gewoon ineens en toen moest het eruit." Ja, dat begrepen wij ook wel, als er een ei komt moet je het leggen, anders krijg je de grootste problemen. Maar dat was niet wat Maria bedoelde.
"Je moet je energie nu niet gaan gebruiken om eieren te leggen, maar om goed warm te blijven," kakelde Maria. Geertrui zei dat ze er ook niets van begreep, maar dat Ma Tok er wel blij mee was geweest.
"Je doet het toch niet om in een
Geertrui
goed blaadje te komen bij Ma Tok?" vroeg Maria argwanend. "Nee, natuurlijk niet, je kunt het maken van een ei in je lijf toch niet sturen? Dat gaat toch vanzelf?" kakelde Geertrui terug.
Tja, daarin moest ik haar gelijk geven. Hoe mama Maria erop kwam om dat aan de witte kip te vragen begreep ik ook niet.
Maar dat bleek later, toen wij weer met ons tweeën waren.
"Geertrui is er vast weer op uit om iemand voor de gek te houden, let maar eens op, ik ken haar langer dan vandaag," zei mama tegen mij. Dat Geertrui dat altijd probeert weet ik zo langzamerhand ook wel, maar je kunt toch niet op commando een ei leggen?
Toen ik dat aan Maria vroeg zei zij dat ze dat ook altijd had gedacht, maar dat je het met die rare Geertrui nooit zeker kon weten.

En nu ben ik benieuwd hoe dit verder gaat.
Gisteren en vandaag waren er geen eieren gelegd, dus misschien was het echt gewoon een speling van de natuur en geen gril van Geertrui.

5 opmerkingen:

 1. Voor de zekerheid toch maar weer aan het breien gaan, Ma Tok? Voor het geval dat Truitjes verwarming op een laag pitje komt te staan? En moet dat truitje voor Truitje knoopjes hebben of een ritsje? Zegt u het maar, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, natuurlijk, dat kan ook nog: dat we weer in het ootje genomen worden door Geertrui. Ik zou er zo weer intrappen, hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn toch maar aan het haken geslagen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heeft het Leger des Heils geen tokken afdeling ?

   Verwijderen
  2. Het lijkt vast en waarachtig wel of U verlangt naar en met een zekere blijmoed ook terugkijkt op een vorige fase in uw leven, Mevrouw Ma K. ?
   Nix mis mee hoor !

   http://www.ad.nl/buitenland/ziekenhuis-verkleedt-thaise-baby-s-als-kuikentjes~aa31e98b/   Verwijderen