maandag 23 januari 2017

Nadelen van de winterkou


Yvonne en Yvette:

Wat is het verschrikkelijk koud de laatste tijd, vindt u ook niet?

het deurtje naar de trap in het nachthok van Yvonne en Yvette
Ma Tok vond het zielig voor ons dat wij in ons nachthok vrijwel buiten moesten slapen.
Het deurtje naar de trap staat namelijk altijd open, ook 's nachts, zodat wij 's morgens meteen naar de ren kunnen als wij dat willen.
Maar nu was die deuropening, hoewel hij maar klein is, toch wel een beetje een koud gat.
Dus sinds het zo hard vriest doet Ma Tok het deurtje dicht als zij de grote deur van het Tok-huis komt sluiten. Wij moeten zeggen dat het wel een beetje scheelt. We gingen altijd zo ver mogelijk van het open deurtje af zitten op de stok, maar dat hoeft nu niet
de deuropening van binnenuit gezien
meer.
En de laatste tijd bleven wij toch al boven totdat Ma Tok de andere kippen vrij liet, dus voor ons maakt het niet echt uit dat we 's morgens niet naar beneden kunnen als we wakker zijn geworden. We blijven dan nog lekker even zitten soezen op onze stok, dan kletsen we wat en zo is de tijd snel om.
Ma Tok geeft ons voor de kou ook extra strooivoer, dat bevat wat meer vet dan ons normale eten, dat is goed tegen de kou. Zo komen we de winter wel door. Maar we zouden het wel erg fijn vinden als de lente zou komen. Weet u hoe lang dat nog gaat duren?
Geertrui en Wiske, met Laza in hun midden
En dan de zomer, ons favoriete seizoen. Daar zijn wij ons weer bewust van geworden door de enquête van Wiske.
Eigenlijk leefden wij maar een eindje weg, we namen alles zoals het kwam, maar die slimme Wiske dacht verder dan dat. Iedereen heeft voor de zomer gestemd, behalve Geertrui.
Wat is dat toch een rare vogel! Het maakt haar niets uit of het zomer of winter is. Wij denken dat zij de kou niet voelt. Ze is ook altijd de eerste, die naar buiten komt rennen als de deur van het Tok-huis open gaat,
Geertrui, een rare vogel?
terwijl de anderen nog even binnen blijven. Geertrui gaat dan snel de hele tuin door om te kijken of er al wat lekkers ligt. Want soms brengt Ma Tok al iets mee naar beneden als ze de tuin in komt en dan geeft zij eerst ons daar wat van en dan gooit ze de rest op verschillende plekjes in de tuin, zodat de hennen en hanen uit het huis direct kunnen aanvallen als zij de tuin in komen vanuit hun huis.
De ene keer is dat wat paprika, dan weer is er wat nasi overgebleven van Pa en Ma Tok's avondmaaltijd van de vorige dag. Nou, daar zeggen wij geen nee tegen, dat is me toch lekker! Vooral de nasi, die overgebleven
nasi, overgebleven van het restaurant
is van het restaurant, waar Pa en Ma Tok nu en dan naartoe gaan. De laatste tijd komt dat niet zo vaak meer voor, u kunt dat zien aan de foto hiernaast, waar Keetje nog opstaat, terwijl zij inmiddels al een tijdje niet meer onder ons is. Of eigenlijk juist wel, als je even nadenkt.
Wij zullen eens vragen hoe dat komt, dat Pa en Ma Tok al zolang niet meer naar dat restaurant zijn geweest. Misschien vinden zij het wel te koud om nog naar buiten te gaan als de avond valt en eten ze liever thuis.
Ook daarvoor zou het dus fijn zijn als de zomer er weer is, dan krijgen wij vast weer wat vaker die overheerlijke nasi te snoepen. Maar vooralsnog zitten wij er ook in de nacht warmpjes bij met onze kop in de veren en onze poten in ons dons.

4 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Ah u bedoelt hete tokkip, Pollo al piri piri uit Portugal, Ma Katblad ? Zalig !

      Verwijderen
  2. U kunt toch die overheerlijke Chinees door een fijnstoffelijke brompot thuis laten bezorgen, Ma Tok ? Trouwens "Dronken kip" (Kwei-fei) met schijfjes gember, Shaoxing rijstwijn (of droge sherry) en port is heeel erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste meneer Felix, wilt u het hier niet hebben over het eten van kip? U begrijpt toch wel dat dat vloeken in de kerk is?

      Verwijderen