vrijdag 13 januari 2017

Seizoensverwarring


Odette:

Geertrui is gestopt met het leggen van haar eieren.

Geertrui is weer terug in de winterstand
Ik vroeg haar waarom ze ineens weer in haar winterstand was gegaan, maar daar kon ze geen antwoord op geven.
Ikzelf denk dat het misschien komt omdat mevrouw Katblad truitjes aan het breien is en Geertrui daar niets van moet hebben. Ze geeft over het algemeen niet zoveel om haar uiterlijk, maar ze vertelde me dat ze toch ergens een grens moest trekken en die grens blijkt dus bij gebreide truitjes te liggen.
Bij het vorige verhaal opperde iemand al dat er truien gebreid moeten worden voor vluchtelingen in Griekenland. Misschien kan mevrouw Katblad daar haar huisvlijt op richten, dat lijkt me een goed idee.
Dan kan Geertrui ook weer rustig ademhalen.
Ik heb gehoord dat er meer
Zijtje is broeds midden in de winter
hennen in de war zijn met voorjaar en winter.
Bij mevrouw Wies is er een hen, die elke dag een ei legt en in het verre oosten van het land, bij mevrouw Ali, is er zelfs één van de hennen broeds!
Heb je ooit zo zout gegeten?
Hoe haal je het in je kop om eieren te willen uitbroeden als er sneeuw op komst is?
Dan moet er toch wel iets mis zijn met je bedrading.
Hoe moet het dan met de kuikens als ze net uit hun ei zijn en het is vreselijk koud buiten?
Moeten ze dan dag en nacht in hun moeders dons blijven zitten? Dat is geen leven voor een
sneeuw in de Tok-tuin, alweer een poos geleden
kuiken, zo'n beestje moet flink lopen en leren scharrelen, niet maar altijd "binnen" zitten!
Ik weet niet wat mevrouw Ali gaat doen aan de broedsheid, ze vroeg om raad aan Ma Tok, ze wilde de hen, het gaat hier om Zijtje, al met haar kop in de sneeuw duwen.
Ma Tok heeft geantwoord dat dat weinig zin zou hebben, ze zou het beest beter met haar andere kant in het koude witte goedje kunnen houden, dan zou het wel over gaan. Ik heb gehoord dat het vandaag gaat sneeuwen, vooral in het oosten van het land, dus dan zou dit tot de mogelijkheden behoren.
Maar de beste manier is om gewoon telkens de eieren weg te halen, zodat er niet gebroed kan worden.
En dan maar hopen dat de kip
Desiree broedde in de herfst
snel terug komt van haar rare gedachten.
Hier is er gelukkig niemand zo mal op het moment, maar je weet het nooit.
Desiree heeft het een keer gepresteerd om eind september te gaan broeden, Ma Tok had dat te laat in de gaten en toen de eieren eenmaal bebroed waren kon zij ze niet meer weghalen, vond ze.
De kuikens, die toen uit hun eieren kropen, hebben het alle vijf overleefd, maar ze hebben toen wel maandenlang in een hok in de schuur moeten doorbrengen en dat was niet ideaal.
Sindsdien let Ma Tok beter op en dat is maar goed ook, want de schuur, waar het kuikenhok toen stond, is nu ons Tok-huis geworden, dus dat is niet meer beschikbaar als behuizing voor een broedhok. Ik heb trouwens nog geen sneeuw gezien, u wel?

4 opmerkingen:

 1. Ja hoor, vanochtend! Wel 10 minuten lang. Maar het was al gesmolten voordat het de grond raakte. Maar we houden de moed erin!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, Odette, voor sneeuw moet je wat verder naar het oosten toe. Gelukkig maar! Als de Tok tuin onder een laag sneeuw ligt, moeten jullie wel erg goed zoeken naar lekkere hapjes. En moet ma Tok misschien heel goed zoeken naar de witte kippen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zijn al tenminste zeven vluchtelingen kinderkens vanwege de aanhoudende sneeuw en koude ver onder nul gestorven te zijn op de Griekse eilanden.
  Kan Ma Bladkat niet wat warme dekens en zelf gebreide handschoentjes en sokjes alstublieft snel beschikbaar stellen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zou mooi zijn, mededogen, barmhartigheid, compassie alles together als Mevrouw K. te L. een inzamel actie zou beginnen van warme wollen dekentjes voor de Syrische kindertjes in de koude sneeuw op Lesbos.

  BeantwoordenVerwijderen