vrijdag 24 februari 2017

Babbeltje met Ma Tok


LazaRus:

Ik ben eens met Ma Tok gaan praten, want er heerst hier onrust onder mijn dames en dat kan ik niet hebben, dat is helemaal niet goed voor hun gezondheid.
En omdat ik, als hoofdhaan, geacht word hier de orde en de rust te handhaven, ben ik op onze verzorgster afgestapt. Ze keek verbaasd dat ik haar zomaar aansprak, maar ze luisterde wel aandachtig naar wat ik te kakelen had. Ze ging er zelfs bij zitten.

overspanningsnet
Ik heb haar eerst verteld dat één van mijn hennen haar en de vreemde bezoeker in de tuin had horen praten over een net, dat over de hele tuin zou worden gespannen, zodat de duiven en ook Mickey niet meer bij ons zouden kunnen komen. Ik vroeg haar of dat klopte en ze beaamde het. En daarna vertelde ik ook dat er iemand in de Tok-tuin haar en Pa Tok had horen praten over het knippen van onze vleugels, zodat we niet meer over de poort zouden kunnen vliegen, zoals
kortwieken
was gebeurd bij Anne C en bij Pippa. En weer vroeg ik of dat klopte en weer beaamde zij dat. Daarop vroeg ik haar of deze twee maatregelen niet dubbelop waren.
Ze begon te lachen en zei dat ik daar gelijk in had.
Ze had beide mogelijkheden open gehouden, omdat ze geen idee had van de kosten van een overspanning van de hele Tok-tuin. Als dat te kostbaar zou worden zouden wij gekortwiekt worden, om te voorkomen dat er ongelukken zouden gebeuren met ons, als we op straat zouden belanden.
Ze begon ook over Geertrui, die
Geertrui
had ze al een paar keer een aanloop zien nemen om daarna omhoog te vliegen. Dat gebeurde weliswaar achterin de tuin, maar het leek wel alsof zij aan het oefenen was. En omdat Ma Tok Geertrui inmiddels ook langer kent dan vandaag vertrouwde zij dat oefenen helemaal niet.
Ik vertelde haar dat ik van Pippa had gehoord dat Geertrui van plan was om de stad in te gaan om daar de boel eens te verkennen en dat Anne C en ik haar, Geertrui dus, vanaf die tijd goed in de gaten hielden.
Ik vroeg Ma Tok of zij er al uit was, wat het ging worden, kortwieken of overspannen. Zij zei dat ze overspannen het beste idee vond en dat daarvoor ook al enige stappen waren gezet, zodat het kortwieken voorlopig niet door zou gaan.
uitgegroeide sporen van Laza
Verder vertelde ze dat dat overigens totaal geen pijn zou doen, het voelde net zoals toen mijn sporen werden geknipt door de dierenarts.
Ik lachte toen ik daaraan terugdacht, vooral om wat de dierenarts had gezegd toen hij mijn lange sporen zag.
En ik herinnerde mij dat ik helemaal niets had gevoeld van dat knippen.
Dat kon ik mooi aan mijn dames meedelen, dat het kortwieken voorlopig niet doorging en dat het, als het ooit toch nog een keer zou moeten, geheel pijnloos zou zijn.

Ma Tok gaf mij een compliment voor mijn goede leiding van de familie Tok en daarna ging zij weer haar huis in.

6 opmerkingen:

  1. Een hele geruststelling om te lezen dat de gevleugelde dames en heren gewoon vanuit hun bovenraam uit het Tokhuis naar beneden kunnen blijven fladderen (in plaats van "storten")! Hoewel het dragen van parachuutjes natuurlijk ook een leuk idee zou zijn geweest!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helwieneke Kamping24 februari 2017 om 18:57

    Het blijft een eng idee, dat kortwieken.
    Of een binnentuin overspannen met een net.
    Beide keuzes lijken op een gevangenis.
    Misschien moet je in de binnenstad gewoon geen kipjes houden, ja toch, niettan ? En je eitjes gewoon bij Appie Happie kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn dat het kortwieken van de baan is!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou ma Tok, dat was heel wat ophef over het kortwieken. Terwijl het helemaal pijnloos is en er is niks van te zien! De kippen kunnen daarna zelfs nog fladderen. Maar dat net is ook een heel goed idee. Dat dient meerdere doelen, zullen we maar zeggen. Als het daarmee niet lukt; de schaar ligt klaar 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Partij Voor de Vogels (PVV)26 februari 2017 om 20:47

    Wij van de Partij Voor de Vogels (PVV) zijn tegen kortwieken, zwanendriften, bio pluimvee industrie en noem maar op.
    De intrinsieke integriteit van het pluimvee dient gewaarborgd te zijn.
    Ook geen kooien of netten. Vrijheid.

    BeantwoordenVerwijderen