woensdag 15 februari 2017

Eindelijk: sneeuw


Wiske:

Nou, ik heb sneeuw gezien hoor, zaterdag en zondag.

sneeuw in de Tok-tuin
Het was niet heel erg veel, zeiden Desiree en Geertrui, maar het was genoeg om met je voeten in te moeten lopen als je buiten wilde zijn.
En het was inderdaad net zulk waardeloos spul als die hagelkorrels van een poosje geleden. Alleen bleef het wel de hele dag liggen op de grond, zodat wij allemaal bij elkaar onder de struiken en de boom bleven, daar was het nog schoon, dus daar was het niet zo koud aan onze voeten. Want dat was het wel hoor, die sneeuw!
Ik vond er echt helemaal niets aan.
Ma Tok zei dat ze nog geen
onder struik en boom geen sneeuw
paadje hoefde te maken voor ons, omdat er nog genoeg aarde over was om in te lopen scharrelen. Dat paadje, dat ze vroeger had gemaakt, was nodig geweest omdat de kippen toen nog in het hok woonden, het hok waar nu Yvonne en Yvette in wonen en dat ook wel "Soestdijk" wordt genoemd.
Die naam heeft Pa Tok bedacht, hij noemde het zo omdat het twee vleugels heeft, één voor de koningin en één voor de prins, zoals hij zei.
Daar begrijp ik niets van, maar
Soestdijk in de sneeuw
het zal wel.
Als je vanuit dat hok verder de tuin in wilde moest je door de sneeuw op de tegels, dus toen was het wel nodig om een pad te scheppen en te vegen.
Yvonne en Yvette gaan toch niet de tuin in, dus voor hen hoeft het niet.  Zij blijven in de ren, waar ook wel een beetje sneeuw lag, maar Ma Tok had speciaal voor hen de drinkbak dichter bij hun overdekte deel van de ren gezet, zodat ze niet echt door de
sneeuw is mooi, maar koud
sneeuw hoefden te baggeren om te kunnen drinken. Zij vonden het wel grappig, die sneeuw, zeiden ze, maar dat was vast omdat ze er niet door hoefden.
Ik hoorde van Ma Tok dat heel veel mensen het ook erg leuk vinden, vooral als ze het vanuit hun warme huis kunnen bekijken. En mensenkuikens gaan erin spelen. Die zijn helemaal mal! Ze maken dan een soort mens van de sneeuw en die gaan ze bekogelen met ballen, ook gemaakt van sneeuw.
Ik moet er niet aan denken, wat zullen die kuikens het koud hebben! Goed, ze hebben dan wel dikke kleren aan, maar echt warm lijkt het me toch niet, ze hebben vast nog geen dik verenpak en dons onder die kleren. Hebben mensen eigenlijk wel dons? Nu ik er nog eens over nadenk: ik geloof dat ze helemaal kaal zijn onder hun kleren, ook als ze volwassen zijn.
Ik ben helemaal niet jaloers op ze, geef mij maar een lekker verenpak met een dikke donslaag, dan heb je het altijd lekker warm.

3 opmerkingen:

  1. Het ziet er in de Toktuin supergezellig uit met die witte laag! Net een kerstkaart! En zo schoon, he? Alsof er helemaal niet meer gepoept wordt. Maar binnenin de hokken is dat zeker anders, zeg maar? Alles binnen en niks meer buiten dus? Net als bij onze poezen trouwens. De kattenbakken zijn goed gevuld, en niet alleen maar met korrels... Want poezen houden ook niet zo van koude poten. Wie wel eigenlijk?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn kippen vonden sneeuw maar niks, ze hebben geen stap buiten het hok gezet!

    BeantwoordenVerwijderen