woensdag 15 maart 2017

Oorlog tussen medebewoners (waarschuwing: dit verhaal is nogal gruwelijk, dus niet voor tere zieltjes)


Nadine:

Er is weer eens iets bijzonders gebeurd in onze Tok-tuin.

de voorraadtonnen, waarachter het hoopje rommel lag
Ma Tok was bezig ons huis wat extra op orde te brengen, dat doet zij nu en dan als ze onze deur open heeft gedaan, zodat wij naar buiten kunnen.
Ze vond achter één van de voorraadtonnen een heel hoopje bodembedekking met veertjes en andere rommeltjes. Dat hoopje nam zij op haar schep en ze gooide het achter in de tuin, in een hoekje onder de boom.
Toen ze weer terug wilde lopen naar ons huis dacht zij dat ze iets zag bewegen in dat hoopje rommel. Ze keek nog eens goed en toen zag ze een muisje weglopen.
"Ga jij alvast maar wennen aan je
iedereen rent door de tuin met zijn lekkere hapje
verhuizing", zei ze.
Maar toen kwam Wiske met een noodvaart aangerend en zij pikte met haar snavel iets op uit het hoopje. Ze holde ermee weg en voordat Ma Tok had kunnen zien wat Wiske daar had gevonden waren wij allemaal daar aan het pikken en als we wat hadden gevonden renden we snel weg van de anderen met onze vangst. Ma Tok wreef haar ogen uit en ze ging wat dichterbij kijken. Toen ze zag wat wij aan het doen
baby muis (foto internet)
waren draaide haar maag om, zoals ze mij later vertelde.
Ze kon niet tussenbeide komen, want wij hadden alle lekkere hapjes al opgepikt en meegenomen verder de tuin in, om ze daar op te smikkelen.
Weet u al wat wij hadden gevonden? Juist ja, een heel nest van die kleine kale piepertjes. Muizenbaby's noemde Ma Tok ze, maar wij vonden het gewoon lekkere hapjes, die zomaar in onze tuin tevoorschijn waren gekomen. Niet groter dan een flinke worm of een slakje en net zo lekker.
familie Piep (foto internet)
En nu durft Ma Tok niet nog een keer zo'n hoopje naar buiten te gooien als ze er weer één tegen komt in ons huis.
Nou, dat hoeft helemaal niet hoor, als zij de tonnen en de legnesten nu en dan verschuift kunnen wij onszelf wel bedienen. Ik weet niet of de muizen nu vanzelf weg zullen gaan, als hun kleintjes worden opgepeuzeld door ons, dan zou die Amerikaanse muizenval niet eens meer nodig zijn.

Het is nu een soort van oorlog tussen de familie Tok en de familie Piep, zou je kunnen zeggen. Voorlopig is het één-nul voor de familie Tok.

7 opmerkingen:

  1. ah - de natuur lost het zelf wel op...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gaf kale warme jonge haarloze nestmuisjes aan mijn Tokkeh (reuzengekko) en de jonkies van muisetende slangen groeien goed op kale nestmuisjes.
    Zelfs volwasssen grote gewone padden lusten wel een naakt piepje.
    De tokbeesten op boerderijen vroeger in Drenthe werden ook gehouden om giftige jonge addertjes op het erf, net wormen, op te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, gruwelijk in onze ogen, maar dit is de dierenwereld. Wat voor verschil is er hun ogen tussen een slak en een babymuis?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een baby piepmuisje ruikt lekkerder voor een tokelaar.
      En is veel voedzamer, in een nestpiepje zit meer kalk. Dat hebben de mama toks nodig voor de productie van eischalen.

      Verwijderen
  4. Als Pa Rustok melkgevende vrouwenpiepjes wegvangt, laat hij dan geen zogende naaktmuisjes onverzorgd achter ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maakt u zich vooral geen zorgen, mevrouw Katinka, ik heb gehoord dat muizen hun eigen jongen opeten bij stress, dus die kleintjes hoeven niet lang te lijden.

      Verwijderen