woensdag 26 april 2017

Hiep hiep hoera!


Odette:

Het is zover! Mijn kuikens zijn uit hun eitjes gekropen!

Odette's broedeitjes na het bespuiten
Zondag ging Ma Tok de eieren bespuiten met een spuitfles met water. Ik vond dat toen helemaal niet fijn, ze haalde mij van het nest af en ze pakte elk eitje beet om het vervolgens een beetje nat te maken. Dat schijnt het uitkomen te vergemakkelijken voor het kuiken, dus het was wel goed wat Ma Tok deed, maar het is altijd erg eng als je eieren onder je vandaan worden gehaald terwijl je zit te broeden. Stel je voor dat ze kapot vallen! Ma Tok hield de eitjes ook nog bij haar oor en toen begon ze heel blij te kijken.
"Ze piepen al, je kindertjes!" riep ze opgewonden.
en wat er over is van de eieren
Ja, dat had ik natuurlijk allang gehoord, daarom wilde ik ook niet meer van ze afgehaald worden, ik wilde constant contact houden met mijn kuikens.
Maar goed, nu zijn ze uit hun eitjes gekomen en zitten ze in mijn warme dons bij te komen van hun zware werk.
Want dat is het, dat kan ik u wel vertellen. De eierschaal moet voorzichtig helemaal in het rond worden doorgesneden met de eitand, die op het snaveltje van het kleintje zit. Omdat een kuiken maar weinig ruimte heeft in het ei (het vult het ei helemaal op nu het volgroeid is) is het erg vermoeiend om helemaal rond te draaien om zo twee delen te
maken van de ene schaal.
een deel van de 6 C's
Dat duurt zeker een hele dag, daarna zijn de ukkies doodmoe. Ze kruipen uit de schaal en dan hebben ze mijn warme dons hard nodig om droog en warm te worden en uit te rusten.
Ik zal ze nu aan u voorstellen: Christina, Carola, Constance, Cecilia, Catharina en Cleopatra. Zijn ze niet prachtig?
Ik hoop dat ze allemaal hun naam kunnen houden, met andere woorden: dat het hennetjes blijken te zijn en geen haantjes.
U weet toch dat hier in de Tok-tuin alle kuikentjes hennen zijn totdat het tegendeel is bewezen?
1 van de 2 bruine kuikens
En dat bewijs bestaat uit het gaan kraaien van een haantje, wat meestal pas na drie tot vier maanden gebeurt. Zolang kunnen mijn kleintjes dus in elk geval lekker bij mij blijven.
Er zijn ook twee bruine kuikens bij, daar is Ma Tok erg blij mee. Ik hoop dat zij bruin blijven, want je weet het maar nooit, Serama's worden niet voor niets weleens toverballen genoemd, hun kleur kan nog helemaal veranderen.
Ma Tok had bij Hoogendoorn al kuikenopfokvoer besteld, dat is maandag aangekomen, mooi op tijd dus.

omdat ze met hun zessen zijn is het een beetje dringen onder moeder Odette's vleugels
De eerste dag hebben kuikens nog geen eten nodig, dan teren ze op de dooier, die ze vlak voor het uitkomen in zich opnemen. Dat is mooi geregeld, zo hoeven ze hun warme plekje niet meteen te verlaten om een hongerige maag te gaan vullen.
En ik kan ook nog even uitrusten, want straks begint voor mij de drukke tijd van de opvoeding. Maar daar heb ik eigenlijk wel zin in na drie weken stilzitten.

6 opmerkingen:

 1. Van harte gefeliciteerd met het uitkomen van maar liefst zes eitjes!Leuk al die verschillende kleuren kuikens.Odette krijgt het druk:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een aanwinst en uitbreiding in de Toktuin! Gefeliciteerd hoor! De namen zijn ook heel mooi, maar ik ben benieuwd of ma Tok de kuikens uit elkaar kan houden. Dat wordt nog een hele klus!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Proficiat met deze prachtige lapjeskuikens!
  En succes met het uit het hoofd leren van wie bij welke naam hoort, Ma Tok! Of andersom, dat maakt niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zo wie zo nuttig om man en muis te noemen, mevrouw Kruidkat.

   Verwijderen
 4. Gefeliciteerd Ma Tok. Wat een gezinsuitbreiding. En nu maar hopen dat het allemaal meisjes zijn. Het zal weer vol worden in de tuin als ze straks mee gaan naar buiten. Succes ermee ��������������

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig weer! Hartstikke leuk! Wat een drukte wordt het in de Tok tuin, gezellig hoor.

  BeantwoordenVerwijderen