vrijdag 14 april 2017

Wiske en het broeden


Wiske:

Ik heb het geprobeerd.
Broeden.
Eerst vond ik het helemaal geweldig, ik voelde me echt groot.

Wiske's broedhokje staat weer leeg
En Ma Tok was extra lief tegen mij als ze me bij het eten kwam zetten.
Ik heb vier dagen op die eieren gezeten, maar toen was ik het spuugzat! Wat een saai gedoe, ik kon die eitjes niet meer zien! Voor mijn part gingen ze allemaal kapot, dan was ik er vanaf.
Dus toen Ma Tok de vijfde dag de deur van mijn hokje open deed om mij toe te spreken en mij te laten eten en drinken nam ik mijn kans waar. Met een enorme vleugelslag scheerde ik langs haar heen, het deurtje door en de tuin in.
Wiske weer bij de anderen in de tuin
Zo, dat heb ik voorlopig wel gezien, broeden is niets voor mij. Ik denk nu toch dat het meer zo was dat ik wilde bewijzen aan moeder Maria dat ik volwassen was geworden dan dat ik echt broeds was, al leek het eerst echt wel zo.
Nu zit ik weer braaf elke nacht naast haar op de hordeur.
Ik hoorde dat Nadine een paar nachten naast mijn moeder heeft gezeten. Waarom ze dat heeft gedaan begrijp ik niet zo goed, het lijkt mij eigenlijk beter om Maria in haar eentje te laten
Wiske weer naast Maria op de hordeur
zitten, misschien komt zij dan uit zichzelf wel bij de anderen op de stok. Ik kan dat niet doen, haar alleen laten zitten, zij is ten slotte mijn moeder.
Een bijkomstig voordeel van het weer naast haar zitten is dat ik ook net kan doen alsof ik nog erg jong ben, eigenlijk te jong om serieus te broeden. Want ik schaamde mij wel een beetje toen ik bedacht dat er misschien wel kuikentjes aan het groeien waren in die door mij warm gehouden eitjes.
En die kuikentjes zou ik dan hebben laten doodgaan.
Gelukkig vertelde Ma Tok dat zij "mijn" eitjes en die van Odette
bebroede eieren, gezien door een schouwlamp
had bekeken met haar schouwlamp. De eieren, waarvan zij dacht dat er misschien iets in aan het groeien was heeft zij bij Odette gelegd en de andere heeft ze weggedaan. Nu heb ik toch niet voor niets "gebroed".
Het is wel zo dat Odette nu op zeven eitjes zit. Stel je voor dat die allemaal uitkomen! Dan heeft zij het vreselijk druk straks en dat is dan wel een beetje mijn schuld. Als zij kloek is geworden, dat wil zeggen: als de kuikentjes er zijn, zal ik haar mijn excuses gaan aanbieden, omdat ik haar zoveel werk heb bezorgd.
Maar ik denk niet dat er uit alle eieren een kuikentje komt, want de Serama-eitjes gaan erg moeilijk open, heb ik gehoord, zodat alleen heel sterke kuikens eruit kunnen komen. Dan valt de drukte voor Odette misschien toch nog een beetje mee.

2 opmerkingen:

  1. Volgende keer beter, Wiske! Als je definitief uit de pubertijd bent misschien?

    BeantwoordenVerwijderen