woensdag 31 mei 2017

Vragenuurtje


LazaRus:

Er zijn vragen gesteld door lezers en ik heb de eer gekregen om die te beantwoorden.

het innerlijk van een kip (foto internet)
rechts achter ziet u de cloaca
De eerste vraag was waarom het zo moeilijk is om te zien of een kuiken een hen of een haan is.
De vrager vroeg zich zelfs af of hanen- en hennenkuikens geen geslachtskenmerken hadden.
Het antwoord daarop is: Ja, natuurlijk hebben wij die, maar, anders dan bij zoogdieren zoals mensen, zijn die kenmerken aan onze buitenkant niet te zien.
Wij hebben, zowel de haantjes als de hennetjes, een cloaca.
Bij de haantjes zit daarin een soort van penisje en bij de hennetjes komen hier de eieren naar buiten. Bij het treden duwt de haan zijn cloaca tegen die van de hen en dan spuit hij zijn sperma naar binnen.
En, alweer anders dan bij mensen, één zo'n treding kan wel voor tien dagen bevruchte eieren zorgen. Een heleboel kuikens
eendagskuikentje (haan of hen)
tegelijk, als ze worden uitgebroed tenminste.
Er zijn mensen gespecialiseerd in het zien of een eendagskuiken een hen of een haan is, maar dat is niet echt plezierig voor het kuiken.
Zijn of haar cloaca wordt door die mensen een beetje open gevouwen en dan schijnt het mogelijk te zijn het verschil te zien.
Hier in de Tok-tuin doen wij daar gelukkig niet aan mee, Ma Tok wacht, al of niet geduldig, wat de kuikens blijken te zijn.
En, zoals u weet, is hier ieder kuiken een hennetje totdat het tegendeel is bewezen.




lekker zandbadderen tegen de warmte
En dan de volgende vraag. Kunnen kippen goed tegen de warmte of hebben ze daar last van?
Wij voelen wel hitte en kou, bij kou kruipen wij lekker in elkaar en soms laten wij ons dons over onze poten zakken en steken wij onze kop in de veren.
Bij warmte koelen wij onszelf af door een lekker zandbad en we zoeken dan ook de schaduw op. Echt last van de warmte hebben wij niet, als we maar genoeg koel water hebben om te drinken en voldoende schaduw om in te liggen.

We zijn bij erge hitte natuurlijk wel iets minder ijverig aan het scharrelen, maar dat geldt voor mensen ook, dat zie ik aan Ma Tok, die loopt veel langzamer als het heet is in de tuin.

Zo, ik hoop hiermee uw vragen naar genoegen te hebben beantwoord.

4 opmerkingen: