woensdag 12 juli 2017

Kansberekening of internet-wijsheid?


Desiree:

Er is weer eens een vraag gesteld door een lezer. Omdat ik de oudste en de wijste van de familie Tok wordt genoemd mag ik die vraag behandelen van Ma Tok.

kuikentjes van Maria
Daar gaan we dan.
Mevrouw Katblad vroeg zich af of er altijd meer haantjes dan hennetjes worden geboren.
Het antwoord daarop is negatief, dat betekent dus dat het geheel toevallig is dat er hier dit jaar zoveel meer jongens dan meisjes uit hun eitjes kropen.
De kans op een hennetje of een haantje is namelijk gelijk, vijftig procent van elk zou je kunnen zeggen.
Nu doet Ma Tok absoluut niet aan
kuikens van Pippa
kansberekening, ze heeft een hekel aan wiskunde en daarom heeft ze deze wijsheid maar van het internet geplukt.
Wel heeft zij in verband hiermee de annalen van de familie Tok eens bekeken om te zien of het een beetje klopt met die vijftig procent. En ze kwam tot de conclusie dat het wel degelijk juist is, natuurlijk met een klein verschilletje hier en daar, maar daarvoor is het ook KANS-berekening, het is nooit helemaal zeker dat er bij één familie precies evenveel hennen als
kuikens van Pippa
hanen uit hun eieren komen gekropen.
Er is een jaar geweest dat er niet één hennetje werd geboren, alleen maar haantjes. Dat is ook de reden dat er geen kippen met de letters Q, R, T en U rondlopen in de Tok-tuin. Gelukkig had Ma Tok toen niet erg veel eitjes onder de broedse kippen gelegd, zodat er soms maar één en soms twee of drie hanenkuikens hier waren.
Toen de S-jes uit hun eitjes kwamen was daar een haantje en een hennetje, maar omdat Ma Tok niet voor ze kon zorgen (zij liep toen met twee krukken door de tuin) heeft zij het hennetje ook bij Hoogendoorn gebracht. En zo is er ook geen kip met die beginletter als naam bij de
uitkomende eitjes
familie Tok.
In het begin van de geschiedenis van de familie, toen Ma Tok de kippen nog geen verhaaltjes liet vertellen, kwam het voor dat er alleen maar hennetjes uit de eitjes kwamen.
Het is vast om dat weer recht te trekken dat er dit jaar zoveel haantjes waren.
Ik hoop dat ik uw vraag naar tevredenheid heb beantwoord, mevrouw Katblad, anders hoor ik het wel van u via Ma Tok.

Ma Tok: Omdat er geen foto's zijn van de kuikens uit de allereerste periode van de familie Tok heb ik wat kuikenfoto's uit latere tijden geplaatst bij dit verhaaltje. Gewoon omdat kuikenfoto's altijd leuk zijn om naar te kijken.

1 opmerking:

  1. Helemaal duidelijk! Maar niet zo handig dus, gezien het feit dat er meerdere hennen nodig zijn om één haan tevreden te houden! Of zie ik dat verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen