woensdag 2 augustus 2017

Floortje's kennismaking met het Tok-huis


Maria:

Floortje lijkt opeens veel volwassener geworden nu zij los in de tuin mag scharrelen.

Floortje vlakbij Wiske
Ze blijft nog wel zoveel mogelijk bij haar broedmoeder Wiske in de buurt, maar daar is niets mis mee, Wiske zelf bleef ook heel lang bij mij in de buurt toen zij voor het eerst los mocht. En ze bleef zelfs nog bijna twee jaar bij mij bovenop de hordeur slapen. Weet u dat nog?
Nu is dat wel over, ikzelf slaap ook weer gezellig bij de anderen op de stok. Tegenwoordig zit Odette vaak op de hordeur.
Toen het avond was geworden op
moeder en dochter
Floortje's eerste dag in de tuin was het nog even spannend hoe het verder zou gaan.
Zou Wiske terug gaan naar het hokje waarin zij met Floortje de eerste kuikentijd had doorgebracht? Of zou ze in het Tok-huis komen overnachten?
En wat zou de kleine Floor doen? Wat Wiske ging doen werd al snel duidelijk, zij liep rustig het Tok-huis binnen en ze klom de trap op naar het slaapgedeelte met de twee stokken. Ze koos een plekje op de voorste stok, zodat ze de deur goed in de gaten kon houden.
En ja hoor, wat ik al verwacht had gebeurde: Floortje, die haar
mama, waar ben je?
moeder door de deur had zien verdwijnen, begon erbarmelijk te piepen.
Ik kan wel zeggen dat ik al heel wat kuikens heb horen roepen om hun moeder, maar zó hard als Floortje, nee, dat heb ik echt nog nooit meegemaakt. Wát een stem heeft die kleine! Ze kan wel zangeres worden, een microfoon heeft ze dan niet eens nodig.
Wiske riep vanuit het huis naar haar kuiken, maar Floor begreep niet waar de stem van haar moeder vandaan kwam.
Ma Tok had vanuit haar huis gekeken hoe het zou gaan als het donker werd en ik hoorde haar
moederziel alleen
lachen om het gegil van Floortje. Ze bleef nog een poosje in haar huis om het kuiken de gelegenheid te geven zelf naar binnen te gaan. Toen dat niet gebeurde kwam ze naar beneden om haar een handje te helpen als dat nodig mocht zijn.
Zodra Floortje Ma Tok zag ging ze door de deur het Tok-huis in en daar bleef ze op de grond staan kijken naar alle kippen en kuikens, die daar een plekje aan het zoeken waren om te gaan slapen.
Zou ze uit zichzelf naar boven
Floortje onder Wiske's vleugel
komen? Nee, dat was nog net een beetje te veel gevraagd. Toen tilde Ma Tok haar op en zette haar naast haar moeder op de stok.
Floortje schrok zo van het opgetild worden dat ze vergat te piepen en voordat ze het wist had Wiske haar al onder haar vleugel genomen.
Toen was het leed geleden en de kleine schreeuwer was op slag doodstil. Ze kroop lekker dicht tegen haar mama aan en zo was ook zij geïntroduceerd in het Tok-huis.
En hiermee is de echte kuikentijd van deze zomer alweer afgesloten.

3 opmerkingen:

  1. Floortje is ook best nog wel erg klein... Fijn dat er zo goed op haar gelet wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig is ma TOK altijd bij de hand als dat nodig is. Eind goed, al goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lief van ma Tok dat zij zo goed oplet!

    BeantwoordenVerwijderen