maandag 30 oktober 2017

Luizenpraat


Maria:

Ma Tok is de beide kuifhoenders van de familie Tok aan het behandelen voor veerluis.

bloedluis 
Dat is iets anders dan bloedluis. Van bloedluizen hebben wij allemaal last, vooral in de zomermaanden, nu valt het allemaal erg mee.
Bloedluizen wonen vooral in het kippenhok of -huis, terwijl veerluis op de kip leeft. Bloedluizen laten zich 's avonds, als de kippen op stok zitten, op de lichamen van de hennen vallen of ze kruipen er naartoe via de zitstok.
Ma Tok heeft een keer de uiteinden van onze zitstokken ingesmeerd met vaseline, om te voorkomen dat de luizen vanuit het hok over de stok naar ons toe konden kruipen. Maar omdat dat niet de enige route is die die
volgezogen bloedluizen onderaan de zitstok
beestjes nemen had dat niet voldoende effect.
Als de bloedluizen op ons zijn gekomen gaan zij bloed zuigen bij ons, dat bloed hebben zij nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. En dat kunnen ze erg goed, dat laatste. Als je eerst twee luizen hebt in een hok, om bescheiden te beginnen, dan heb je er binnen een paar weken duizend of meer.
kip met ernstige bloedarmoede door bloedluizen
Wij hebben een verschrikkelijke hekel aan bloedluizen, ze kriebelen heel erg, zodat wij niet rustig kunnen slapen en ze zuigen bloed bij ons.
Nu zult u zeggen: Dat kleine beetje bloed dat een luisje neemt, dat merkt een kip toch niet?
Dan kan ik u vertellen dat er kippen zijn doodgegaan doordat de luizen zoveel bloed hadden gezogen.
Het is dus echt nodig om daar wat aan te doen in een hok of
veerluis
huis.
Maar nu hebben we het over veerluizen.
Die leven dus op een dier met veren, pluimvee zou je kunnen zeggen. Zij zuigen geen bloed bij ons, ze eten onze veren op.
Dat is ook best vervelend, want zonder veren kun je niet als hen. En als Ma Tok ons allemaal een anti-luis druppel in onze nek geeft werkt dat niet tegen veerluis. Ma Tok denkt dat die druppels alleen werken als een
schade aan de veren door veerluis
kip geprikt wordt door een luis en dat doet een veerluis niet.
Het lijkt wel alsof die gekke beestjes een voorkeur hebben voor kuifhoenders, Desiree heeft er altijd veel last van, vooral op haar kop, in haar kuif. En bij Geertrui zitten ze vooral op haar staartveren en op de veren aan haar vleugels.
Ik heb er zelf nog nooit last van gehad.
Ik zou wel eens willen weten of het echt zo is, dat veerluizen liever de veren van een kuifhoen eten dan die van andere hennen. Heeft er iemand onder de lezers een idee?

Ma Tok: de foto's zijn van internet.
              En excuses als u door dit verhaaltje meteen jeuk hebt gekregen.

1 opmerking: