zaterdag 17 maart 2018

Wie heeft er last van lentekriebels?


Floortje:

Ik heb gemerkt dat mijn moeder Wiske broeds was toen het zo gemeen koud was.
Het was zelfs zó koud dat Ma Tok een gordijn voor het gaas aan de voorkant van het hok van Gerrit en Geertje hing, om het een beetje warmer en gezelliger te maken voor hen.

Wiske
Maar die rare mama Wiske vond dat het tijd was om eieren uit te gaan broeden.
Ma Tok heeft haar een paar keer uit het legnest gehaald, daar werd Wiske héél erg boos van, ze ging tekeer als een viswijf, wij konden het hier in de tuin horen. Nu is het niet meer zo koud, dus nu zou het kunnen, het broeden, bedoel ik, maar nu wil Wiske niet meer.
Hoe eigenwijs kun je zijn?

Nu zit er weer een andere hen telkens op het nep-eitje in één van de legnesten.
groot ei van Yvonne of Yvette
Tenminste, 's middags zit ze op het kalkeitje, maar 's avonds, als Ma Tok haar uit het nest haalt om haar bij ons op de stok te zetten, zit ze meestal op het nep-eitje en één van die enorme witte gevallen van Yvonne of Yvette. Ze past er net overheen, over dat grote ei, maar ze blijft er stug op "broeden."
Natuurlijk wordt dat helemaal niks, want Ma Tok stopt dat ei in de koelkast, dus de broedwarmte is er snel af.
Of dat ei daarna nog gegeten kan worden? Ja hoor, dat kan prima. De "broed"tijd is veel te kort, maar een paar uurtjes, en
boze Annette
bovendien is het ei niet eens bevrucht.
Wilt u weten wie die broedse hen is? Dat zal ik u vertellen: het is Annette, Pippa's dochter.
Zo moeder zo dochter, zou je kunnen zeggen, al lijkt Pippa het een beetje te laten afweten dit voorjaar.
Ik denk dat Ma Tok binnenkort wel een broedhokje in orde gaat maken, als er iemand echt vast broeds wordt. Annette gaat 's morgens gewoon met ons mee naar buiten, dus dat telt nog niet.
Ma Tok heeft gezegd dat ze broedeitjes voor ons gaat halen, omdat we anders last krijgen van inteelt. Dat betekent dat de biologische vader en moeders te dicht verwant zijn en dat schijnt
mevrouw Ali's kippen van vorig jaar, met op de voorgrond Karel;
de witte hen links van hem is ook een zijdehoen
gezondheidsproblemen te geven. Ik ben benieuwd wat voor soort kippen er bij de familie Tok gaan horen straks.
Ma Tok heeft het gehad over zijdehoentjes, ze wil dan broedeitjes gaan halen bij Hoogendoorn, die regelmatig die soort heeft.
Weet u hoe die eruit zien? Misschien herinnert u zich Karel nog, het haantje dat bij mevrouw Ali in het verre oosten van het land woonde. Dat was een zijdehoen.
Dus wie weet zijn er over een poosje van die lollige beestjes bij de familie Tok te bewonderen. Als het maar niet weer allemaal haantjes zijn, die uit de eitjes komen kruipen.

"Soestdijk", het hok van Yvonne en Yvette
Ma Tok heeft het hok van Gerrit en Geertje ook een flinke schoonmaakbeurt gegeven afgelopen dinsdag.
Dat was hard nodig, vond zij.
Ze piekerde even waar zij de beide kwarteltjes zolang moest laten, want het was een beetje miezerig weer, dus ze wilde ze niet in de ren onder het hok zetten.
Toen ze even rondkeek in de Tok-tuin kreeg ze een lumineus idee. Omdat Yvonne en Yvette tegenwoordig overdag toch in de tuin rondlopen deed Ma Tok het nachthok van "Soestdijk" dicht en daar zette zij Gerrit en Geertje in. Die twee kleintjes vonden het
het schone hokje van Gerrit en Geertje
doodeng, zo'n vreemd hok, maar toen Ma Tok klaar was met hun eigen hok waren ze erg blij.
Ma Tok had namelijk gelezen dat kwartels graag zand hebben als bodembedekking, dus had zij de bodem van het kwartelhokje daarmee bedekt.
Gerrit nam meteen een flink uitgebreid zandbad, terwijl Geertje de nieuwe indeling van hun huis inspecteerde. Zij is tenslotte een hen en hennen vinden de inrichting van hun huis net zo belangrijk als vrouwen dat bij mensen vinden. Ze riep naar beneden dat het er allemaal pico bello uitzag in het schone hok en ik feliciteerde haar daarmee.

En nu is het afwachten wie er als eerste echt broeds gaat worden, want dat weten we nog steeds niet. Ik hoorde net dat het ook weer koud gaat worden, dus het zou zomaar kunnen dat het nog even gaat duren voordat het echt lente is.

2 opmerkingen:

  1. Ma Tok, het ras van de nieuwe kuikens zou er toch niet toe moeten doen? Als ze maar gezond zijn, of het nou zijde of katoen is!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar zijde is wel heel erg mooi!
    Ik hoop ook op eitjes van de kwarteltjes! Maar mogelijk zijn die al te oud voor eitjes en broedsheid.

    BeantwoordenVerwijderen