vrijdag 20 april 2018

Complot?


Barbara:

Babette heeft gewonnen.
Zij zit lekker te broeden op eitjes, die Pa en Ma Tok hebben gehaald bij Hoogendoorn.

Annette en Babette samen in een legnest
Dat komt vooral omdat Babette twee medestanders kreeg. Annette en Floortje waren ook broeds geworden, toen kon Ma Tok er niet meer tegenop, drie meiden die tegelijk tegen haar begonnen te schelden als zij ze van de legnesten afhaalde. Annette en Babette deelden een nest, dat was geen gezicht. Eigenlijk paste het helemaal niet, Babette's kopje lag in het gedeelte waar de gelegde eitjes in horen te rollen. Floor had het beter bekeken, die had een heel nest voor zichzelf.
Het mooiste was nog toen Yvette haar ei juist wilde gaan leggen in het nest waar de twee kipjes
het nieuwe broedhokje
samen lagen te "broeden." Toen het tweetal niet uit het nest wilde komen ging Yvette gewoon bovenop hen zitten, onder luid en boos getok van de kleintjes.
Ma Tok, die net in het Tok-huis was, lachte zich een ongeluk. Maar toen pakte ze Yvette op en zette haar in het lege legnest, dat buiten in een overdekt rennetje stond.
Pa en Ma Tok zijn naar Hoogendoorn gegaan om broedeitjes te halen voor de drie "broedertjes" en ze kwamen natuurlijk ook weer met een enorme hoeveelheid spullen thuis. Er was ook een klein hokje bij, speciaal bedoeld om in te
nestje met broedeitjes
broeden; dat hokje moest nog in elkaar gezet worden, dus Ma Tok ging in haar huiskamer zitten puzzelen. Toen het klaar was zette ze het in de tuin, het zag er mooi uit, groen met wit.
De broedeitjes moesten eerst een dagje "rusten" van de reis voordat ze bebroed konden worden, dus Ma Tok verdeelde de eitjes de volgende morgen over drie broedhokjes. Ze zette ook eten en drinken klaar voor de broedkipjes en toen ging ze ze uit het Tok-huis halen om ze op de nesten te zetten.
Maar er wachtte haar een
de andere 2 broedhokjes
onaangename verrassing: Floortje liep gewoon de tuin in om te gaan scharrelen. Ma Tok zette toen Babette en Annette op de broedeitjes in de aparte hokjes, maar deze hennetjes begonnen tegen haar te schreeuwen en ze weigerden op de eitjes te blijven zitten. "Goed," zei Ma Tok, "dan proberen we het vanavond nog wel een keer, als jullie slaperig zijn, misschien lukt het dan wel." De ondankbare beestjes liet ze
Annette wil niet meer broeden
vrij in de tuin en die avond vond zij niet alleen Babette en Annette in een legnest, maar ook Odette had in zo'n nest plaatsgenomen. Ma Tok nam de drie kipjes mee naar buiten en ze zette ze elk in een broedhokje op de nog klaarliggende eitjes.
De volgende morgen kwam ze nieuwsgierig heel zachtjes de tuin in om te kijken of er gebroed werd.
Dat werd wederom een teleurstelling: alleen de kleine Babette zat op haar eitjes, de andere twee niet, hun eieren waren steenkoud.
Ma Tok liet zuchtend Odette en Annette uit hun hokjes.
Ze pakte de eitjes van Odette en legde die bij Babette in het nest.
Babette bebroedt nu eitjes voor 2
Die vond het allemaal prima, hoe meer eieren hoe beter is haar devies.
De eitjes van Annette liet zij in het nest liggen, zij hoopt dat er snel nog iemand broeds wordt, dan kan die die eieren uitbroeden. Babette is maar een klein kipje, dus niet alle gehaalde broedeieren pasten onder haar.
En nu denkt Ma Tok dat Babette, Floortje en Annette haar ertussen hebben genomen; dat Annette en Floortje net gedaan hebben alsof zij ook broeds waren zodat er eitjes gehaald zouden worden voor Babette.
En ik denk dat zij daar gelijk in heeft, de meisjes zijn er slim genoeg voor. In elk geval heeft Babette nu haar zin en dat is wel grappig, vind ik.

Wilt u weten wat voor soort kipjes straks uit de eitjes zullen komen? Ma Tok wil het nog niet vertellen, flauw hoor. Zij zegt dat het leuk is als dat een verrassing blijft.
En zo komt het dat wij nu allemaal drie hele weken moeten wachten tot de kuikens uit hun ei komen.

6 opmerkingen:

  1. 😂😂🐓🐓🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk, dat Babette nog wel broeds is.Ik ben benieuwd wat er uit de eitjes komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Echt een meidenstreek! Spreek "mijn" drietal maar eens toe, die luisteren af en toe wel 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het wordt hoog tijd voor een plattegrond van de Toktuin, met daarop alle gebouwen, van Soestdijk tot minibungalow, en wie waar zit (broeds of niet....).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja inderdaad - een plattegrond is hard nodig - het is niet meer bij te houden met al die recente veranderingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat spannend, hoop dat de eitjes uitkomen. Groetjes uit jakarta

    BeantwoordenVerwijderen