woensdag 19 april 2017

Kuikens zijn de toekomst


Desiree:

Ma Tok heeft gisteren de broedeitjes van Odette bekeken met haar schouwlamp.
Ze heeft eerst alle eitjes onder Odette vandaan gehaald.
Dat moest, anders kon zij er niet doorheen kijken.

Odette  zet boos haar staart uit
Odette werd behoorlijk boos toen haar kostbare eieren werden weggepakt, maar Ma Tok sprak haar rustig toe. Ze zei dat Odette niet ongerust hoefde te zijn, dat zij goed voor de eitjes zou zorgen en dat Odette ze zo weer terug zou krijgen.
Ma Tok nam het doosje, waar zij ze voor de veiligheid in had gelegd, mee naar de grote schuur. Daar was het donker nadat ze de deur had gesloten. Donker genoeg om door de eitjes heen te kunnen zien of er een kuiken in aan het groeien was. Dat is altijd een heel spannend moment. Het gaat over de toekomst van de familie Tok.
Odette's overgebleven broedeitjes na het schouwen
Eén van de eieren was niet bevrucht, of er was een begin van een kuikentje geweest dat heel snel was afgestorven.
Dat eitje heeft Ma Tok weggedaan, zodat Odette nu voor zes kuikentjes gaat.

En dan is er nog een nieuwtje: Pippa kon het natuurlijk toch niet laten, zij zit nu in het hondenhokje te broeden.
Zij heeft vijf eitjes gekregen van Ma Tok.
Wiske is echt helemaal niet broeds (meer), zij scharrelt naar hartenlust door de tuin. Ik denk dat dat maar goed is ook, als je halfslachtig broedt en er komen
Pippa broedt in het hondenhokje
kuikentjes, die je eigenlijk niet wilt, maar toch moet opvoeden, dat kan niet goed gaan.
Pippa is een goede broedmoeder, dat heeft zij al vaak bewezen.
Ik denk dat er binnenkort nog wel iemand broedneigingen gaat krijgen, Babette zit opvallend vaak in een legnest een eitje warm te houden. Meestal gaat het dan om een kalkei, dat is om te kijken of ze echt broeds wordt, anders gaat er een goed broedei verloren als ze er een paar dagen op zit en dan weer stopt. En die eitjes kunnen nu niet meer bij Odette of Pippa gelegd worden, dan zijn die extra eitjes nog lang niet "klaar" als de kuikens uit hun eerdere eieren al uitkomen. En een kloek blijft hoogstens twee dagen op de nog niet uitgekomen eieren zitten als het eerste kuiken er is. Dat kan ook niet anders, zij moet dan voor de kuikens zorgen, zodat ze niet meer de hele dag kan blijven zitten.

een serama kuiken is klein
Als alles zo doorgaat komt er een flinke uitbreiding van de familie Tok. Gelukkig zijn serama's klein, anders past het niet eens in ons grote huis. Ik hoop alleen dat er straks niet elf haantjes bijkomen, dat zou toch echt voor problemen gaan zorgen.
Is het niet tussen de hanen onderling, dan toch wel tussen Ma Tok en de buurvrouw.

3 opmerkingen:

  1. Dat wordt zeker een flinke uitbreiding! Wil ma Tok al die kuikens houden? Gelukkig is de tuin heel groot, maar het is ook een hele zorg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die buurvrouw moet niet zeuren! leuk al dat nieuwe grut straks.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, ontzettend leuk! En Ma Tok verzint heus wel weer een oplossing voor de eventuele haantjes, toch? Of zit Hogendoorn alweer helemaal vol?

    BeantwoordenVerwijderen