vrijdag 1 februari 2019

Leiderloosheid slecht voor het verre oosten?


Floortje:

Mijn moeder Wiske heeft een paar weken geleden verteld over Boef en zijn reis naar Stolwijk. Hij was de leider van de kippen van mevrouw Ali.

Boef, de ex-leider

Die hennen bleken echter niet zonder hun baas te kunnen, tenminste, niet allemaal.
Want wat is er daar gebeurd in het verre oosten van het land?

mooie Zijtje
Mevrouw Ali was erg benieuwd wie de leiding over het kippenhok zou overnemen nu Boef niet meer aanwezig was om de orde te handhaven.
Ze dacht dat Zijtje, haar laatste zijdehoender, zich misschien te bazig had opgesteld, omdat de anderen haar niet meer in het nachthok duldden. Zij sliep daarom noodgedwongen beneden in de ren. Na een paar dagen kwam mevrouw Ali erachter dat Zijtje niet door haar leiden alleen had moeten slapen, maar door haar lijden.
Ze moet ziek geweest zijn, want op een morgen lag zij dood in de ren. Mevrouw Ali vond het erg jammer, Zijtje was een mooie hen, helemaal wit met pluizige veren.
En haar laatste zijdehoen.
Er waren nu nog maar vier hennen
cochin Beppy
in het hok daar in het oosten.
Zo leek er niet veel over te blijven van onze verre familie.
Maar als u nu denkt dat het verhaal hiermee is afgelopen, heeft u het mis, want een paar dagen later lag ook Beppy levenloos in het hok.
Mevrouw Ali kon niets vreemds aan haar ontdekken, dus waaraan zij was overleden kon ze niet achterhalen. Ma Tok dacht dat de kippen misschien wormpjes zouden hebben gehad en ze raadde mevrouw Ali aan de overige drie snel te ontwormen.
Dat zal inmiddels wel gebeurd zijn.
Ik hoop dat die drie hennen het overleven, wat het probleem ook geweest kan zijn.
Of zouden hun harten gebroken zijn door het vertrek van hun haan Boef? Je weet dat nooit, vooral Beppy had een goede band met hem. Zij was tenslotte tegelijk met hem en haar zusje Buff bij mevrouw Ali gekomen, daarvoor hadden ze met hun drieën bij een boer gewoond.
De arme Buff is nu nog alleen over.
cochin Buff
Ik hoop dat zij het goed kan vinden met de andere twee, anders zal zij zich wel erg eenzaam voelen. Als zij nu maar niet ook de pijp aan Maarten geeft binnenkort. Mevrouw Ali is van plan om in de lente wat nieuwe hennetjes te gaan halen bij Hoogendoorn, want drie vindt zij echt te weinig. Haar dochter en schoonzoon hebben niet voor niets zo'n prachtig groot hok voor haar kippen gebouwd.
Ik ben benieuwd welk ras er nu weer gaat komen daar in het verre oosten, want mevrouw Ali houdt wel van verandering, geloof ik.
Ze heeft al vele rassen gehad. Zijdehoenders, Cochins, Faverolles en nog wel meer ook.
Er zijn zo vreselijk veel soorten kippen, voorlopig kan ze nog vooruit als ze ze allemaal wil proberen.
Wij zullen u op de hoogte houden.




Ma Tok: met dank aan mevrouw Ali voor de foto's.

1 opmerking:

  1. Wat een narigheid, daar in het verre oosten. Verdrietig voor mevrouw Ali, om zo vaak afscheid te moeten nemen. Duimen dat de rest gezond blijft!

    BeantwoordenVerwijderen