vrijdag 25 januari 2019

Dakhazen (2)


Nadine:

Weet u het nog?
Er had een groot gat in het dak van ons huis gezeten en er waren nieuwe stukken hout aangebracht. En ik was bang dat het zou gaan regenen in de nacht, terwijl wij alleen maar door dat hout waren gescheiden van de open lucht.

het vernieuwde dak van binnenuit gezien
Gelukkig hadden de mannen zelf ook nagedacht en ze werkten extra hard door om ons huis voorlopig even waterdicht te maken.
Ma Tok ging de volgende morgen ons plateau helemaal leeghalen en stofzuigen en toen kwam één van die mannen zomaar ons huis in.
Hij ging iets doen op het plateau, wat het precies was weet ik niet, maar Ma Tok stond erbij, dus ik vertrouwde erop dat het wel goed zou komen.
Ma Tok ging, toen de man klaar was, ons plateau helemaal schoonpoetsen, dat was zij toch al van plan geweest omdat er zoveel losse veren lagen van onze rui.
schone bodembedekking op het plateau in het Tok-huis
En poepjes ook natuurlijk, daar hebt u gelijk in, maar die wilde ik niet noemen uit kiesheid.
Het is erg fijn om in een helemaal schoon huis te zitten, alles ruikt dan weer zo lekker fris en je loopt ook niet de kans om ergens in te trappen.
Ja, dat kan ik nu wel zeggen, na die poepjes die u noemde.
De mannen gingen vervolgens op ons dak verder met nieuwe bedekking leggen tegen de regen en zo. Dat gebeurde weer met van die enge vlammen.
Gelukkig vloog ons huis niet in brand, anders hadden we nog bij Yvonne en Yvette moeten logeren. Dat zou een volle boel geworden
het nachthok van de dames Y
zijn, de hele familie Tok in dat ene nachthokje!
Wel lekker warm natuurlijk, maar geen enkele mogelijkheid om ook maar enige privacy te genieten. Hier kunnen we tenminste kiezen of we op de voorste of de achterste stok plaatsnemen, of op de hordeur, dat kan ook nog. En als je helemaal op jezelf wilt zitten kun je altijd nog in een legnest kruipen, dan heb je echt het rijk alleen. Die rare Hannah zit daar erg vaak, vooral overdag. Ma Tok blijft haar eruit halen en buiten zetten, maar Hannah is een koppig dingetje, die laat zich niet de wet voorschrijven. Daar gaan we nog wat van horen, wat ik u kakel.
de legnesten zijn ook weer schoon
Aan het eind van de werkdag waren de mannen klaar met ons dak en ook met alle andere dingen die ze deden, zoals pijpjes aan de goten vastmaken en leitjes vervangen. Ons huis zag er weer prachtig uit, zowel van buiten als van binnen. Alles was netjes aangeveegd, we hadden nieuw hennepstrooisel en de legnesten waren gepoetst. Natuurlijk waren ook de eet- en drinkbakken weer schoon.
Kortom, alles zag er weer uit als nieuw. Nou ja, nieuw niet natuurlijk, dat is maar bij wijze van kakelen, je ziet natuurlijk op de muren en de vloer wel wat vlekken van ons. Wij knoeien wel altijd als we eten, daar kunnen we niets aan doen. Hebt u wel eens geprobeerd om alleen met uw snavel te eten, zonder uw vleugels ... eh ... handen te gebruiken? Ik kan u verzekeren dat dat niet mee zal vallen. Maar goed, ons huis is weer spic en span en we sliepen heerlijk die nacht onder een goed dicht dak, waar de regen keihard op roffelde. Een geweldig geluid!

1 opmerking:

  1. Fijn dat alles weer goed gekomen is. Ik vind regen ook altijd een heerlijk geluid om vanuit mijn bed naar te luisteren.

    BeantwoordenVerwijderen