vrijdag 11 januari 2019

Het verre oosten verliest zijn leider


Wiske:

Ik mag u weer eens wat vertellen over onze familie in het verre oosten van het land.
U weet wel, die kippenfamilie bij mevrouw Ali.

de jonge Boef (vooraan rechts) met zijn 2 dames 
Pa en Ma Tok hadden weer eens spullen nodig voor ons, ons eten was bijna op en dat kon natuurlijk niet zo blijven. Net op de avond voor de dag die Pa en Ma Tok hadden uitgekozen om naar Stolwijk af te reizen werd Ma Tok opgebeld door mevrouw Ali. Zij vertelde over haar Cochin-haan Boef, die zij elke avond in een hok in haar schuur zet omdat hij anders veel te vroeg begint te kraaien in de ochtend. 's Morgens mag hij dan weer bij zijn dames in de ren.
Boef heeft geen probleem met deze regeling, maar mevrouw Ali wil ook wel eens op vakantie en dan moet zij erg veel organiseren om haar
nogmaals: jonge Boef (met grootste kam), Buff en Beppy
buren te beschermen tegen nachtelijk gekukel.
Zo heeft zij afgelopen zomer Boef voor een week naar Hoogendoorn gebracht, hij heeft daar gelogeerd terwijl zij op vakantie was.
Maar hiervoor moest mevrouw Ali wel behoorlijk ver omrijden en op de terugweg was het helemaal een crime, omdat Hoogendoorn gesloten was op de dag dat zij weer naar huis zou gaan. Ze is toen eerst naar huis gereden en de volgende dag heeft ze Boef opgehaald.
mooie Boef bij zijn vertrek naar Stolwijk
Om aan al deze perikelen een halt toe te roepen had mevrouw Ali besloten haar Boef voor altijd naar Hoogendoorn te brengen, zodat zij hem een nieuw huis zouden kunnen verschaffen bij iemand, die geen buren heeft met bezwaren tegen vroeg ochtend-gekraai.
Toen Ma Tok dat hoorde vroeg zij meteen wanneer haar schoonzus naar Stolwijk dacht te gaan. Na enig heen en weer gepraat werd afgesproken dat zowel mevrouw Ali als Pa en Ma Tok de volgende dag naar Hoogendoorn zouden rijden, zodat ze elkaar daar konden ontmoeten.
Ik vind dat mensen zulke dingen
lekker bij elkaar blijven als familie
knap regelen, maar het is eigenlijk veel handiger om, zoals wij hier bij de familie Tok doen, als familie gewoon bij elkaar te blijven wonen in dezelfde tuin. Dan hoef je niets te organiseren om elkaar te zien, je hoeft enkel maar een klein stukje te lopen en dan zit je al naast elkaar op de stok of in de tuin.
Maar goed, Pa en Ma Tok vertrokken dus die volgende dag en ze hebben mevrouw Ali vast een hele poos gesproken, want het duurde best lang voordat ze weer thuis kwamen. Je kunt bij Hoogendoorn ook gezellig met elkaar koffie drinken, zomaar gratis en voor niets, hoorde ik. Pa Tok schijnt zelfs een soepje te hebben
de gezellige koffiekamer bij Hoogendoorn
genoten en Ma Tok had chocolade gedronken. Mevrouw Ali hield het bij koffie, geloof ik, maar gekletst hebben ze wel met elkaar, dat weet ik zeker. Dit alles gebeurde nadat mevrouw Ali Boef had afgegeven en hij door een medewerker in een apart hok was gezet om te worden ingeënt en ontwormd, voordat hij bij hennen zou worden geplaatst. Zou hij het net zo goed krijgen als Iona, een hele harem tot zijn beschikking? Vast wel, Pa en Ma Tok hadden een heleboel Cochin-dames zien zitten in hokken, die willen natuurlijk allemaal graag zo'n mooie haan bij zich hebben om tegenop te kijken.

En de kippen in het verre oosten dan? Die moeten het nu zonder heer en meester stellen.
Ik ben benieuwd wie er daar de baas gaat spelen. Dat horen we vast nog wel een keer.

Ma Tok: met dank aan mevrouw Ali voor de foto's.

1 opmerking:

  1. Nu maar hopen dat er geen hen de rol van leider overneemt, dan is er nog geen rust! Succes, mevrouw Ali!

    BeantwoordenVerwijderen