maandag 6 februari 2017

Angst


Barbara:

Iedereen heeft het de laatste tijd maar over Mickey, die zo ondeugend was.

Babette
Maar er is iets wat mij en mijn vriendin Babette veel erger ongerust maakt dan die poes, die telkens hier de tuin in komt.
Dat iets heeft wel te maken met wat er vorige week gebeurde, maar eigenlijk zijdelings.
En nu wilt u natuurlijk weten wat er zo verontrustend was.
Dat kan ik begrijpen.
Het gebeurde toen Ma Tok aan het zoeken was naar Annette, die heel hoog was opgevlogen in haar angst om door Mickey gepakt te worden.
Ma Tok vond Annette nergens, maar ze kwam wel iets anders tegen in de Tok-tuin.
En dat was het enge, waar wij nu zo bang van geworden zijn.
Want wat vond Ma Tok in de tuin?
Een dode duif.
dode duif
Nu zult u zeggen: "Nou ja, dat is zielig voor die duif, maar wat is daar voor vreselijks aan?"
Dat zal ik u uitleggen.
Een tijdje geleden vond Ma Tok een stervende duif, die zij naar het vogelasiel bracht. Die duif bleek besmet te zijn met "het geel", zoals dat genoemd wordt. Dat was duidelijk.
Een paar weken later vond Ma Tok een dode duif, die zij in een vuilniszak afvoerde om te voorkomen dat het lijkje ons zou besmetten, zij nam aan dat die duif ook aan "het geel" gestorven zou zijn.
Twee weken geleden lag er weer een overleden duif en nu vond
Barbara en Laza
Ma Tok er, op haar zoektocht naar Annette alweer één.
En daar bleef het niet bij, nee, achter in de tuin lag er nóg één.
En nu begrijpt u misschien al waar ik naar toe wil. Of eigenlijk wil ik er juist héél hard voor weglopen.
Ik ben bang dat die duiven niet "het geel" hadden, maar die vreselijke ziekte, die vogelgriep.
En als die duiven daaraan gestorven zouden zijn zou onze Tok-tuin nu vast ook besmet zijn. Zou de vogelgriep ons dan toch nog ingehaald hebben, Babette en mij? Wij waren eraan ontkomen omdat Pa en Ma Tok ons hadden gekocht bij Hoogendoorn voordat die nare ziekte daar de kop opstak. Het zou wel heel wrang zijn als wij er nu toch nog door geveld zouden worden. Ik wilde mijn bange vermoedens aan Laza vertellen, maar ik heb het nog niet gedaan, want dan gaat hij zich ook zorgen maken.
Ik heb gemerkt dat Ma Tok hier ook over aan het piekeren is.
Gelukkig is er van de familie Tok nog niemand ziek, dus tot zover is alles in orde, maar u begrijpt vast wel dat wij een beetje bang geworden zijn door het vinden van al die dode vogels in de tuin.

Ma Tok: Tot onze grote blijdschap en geruststelling stond pas in de krant dat er op het ogenblik veel houtduiven getroffen worden door "het geel" en dat ze daaraan overlijden. Wij zijn natuurlijk niet blij dat de duiven ziek worden en sterven, maar wel dat het hier dus niet gaat om vogelgriep.

4 opmerkingen:

 1. Jeetje, dat zou schrikken zijn als het vogelgriep zou zijn en heel erg naar natuurlijk. Bah, bah bah! Het is zielig voor de duiven maar ben blij dat de Tok tuin verschoond is gebleven. Toen ik begon met lezen, kreeg ik even heel erge schrik... Pffff... Maar ma Tok, hou het maar goed in de gaten allemaal. Dit hoef ik eigenlijk helemaal niet te schrijven want u ben sowieso oplettend en zorgzaam. Maar ziet u het maar als meeleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O jee.... Het geel is toch ook niet geheel onschuldig w.b. kippen? Of is dit nepnieuws?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is helaas geen nepnieuws, mevrouw Katblad. Ik ruim de dode duiven onmiddellijk op, zodat ze niet in aanraking komen met de familie Tok. En gelukkig zijn kippen niet zo erg vatbaar voor het geel.

   Verwijderen
 3. Als een duif het geel heeft, kunt u dat zelf controleren, ma Tok. Gewoon even in het bekje kijken, daar zie je het achter in de keel zitten.

  BeantwoordenVerwijderen