vrijdag 8 juni 2018

Drama in het verre oosten


Floortje:

Er is iets heel ergs gebeurd in het verre oosten van het land.
Je kunt het gerust een drama noemen.
En toch was er na een tijdje weer reden tot feestvieren.
Ik zal u vertellen hoe dat allemaal gegaan is.

2 broedende kippen (vorig jaar)
Mevrouw Ali had twee broedse kippen, die allebei op een paar eitjes zaten.
Omdat het de vorige keer prima was gegaan met deze twee samen in één hok liet mevrouw Ali ze ook nu weer samen zitten broeden, voor de gezelligheid. Maar dat was dit keer geen succes. Nora bleef braaf op haar eitjes zitten, maar Cockie pikte de hare kapot, en, wat erger was, ook die van Nora moesten het ontgelden. Gelukkig waren er nog twee eitjes heel gebleven. Die twee gaf mevrouw Ali aan Nora en ze zette haar apart.
Er was ook nog een eitje gelegd door Buff of Beppy, de twee
Buff en Beppy, met vooraan haan Boef
Cochin-hennen, dat legde mevrouw Ali ook bij Nora om te bebroeden, zodat zij nu drie eitjes had. 
Omdat Cockie alle eieren in het hok kapot bleef pikken werd zij apart gezet, waar zij ging zitten broeden op ... niks. 
Nora deed goed haar best en na nog ruim twee weken kwamen twee van haar drie eieren uit. 
Zij had dus twee mooie kuikens en nog een ei, waar een kuikentje in aan het groeien was. Dat laatste wist zij zeker omdat Ma Tok, die bij haar op bezoek was geweest, door het ei heen had gekeken en zij had duidelijk 
het nog niet uitgekomen ei bij mevrouw Ali zag er ongeveer uit
zoals het rechtse op de foto
een kuiken in wording gezien. 
Dat laatste ei was wat later bij de broedeieren gelegd (het was het ei van één van de Cochins), zodat het kuiken nog niet klaar was om eruit te komen. Nora bleef nog een paar dagen dat laatste ei goed warm houden, maar omdat ze ook voor haar twee kleintjes moest zorgen werd dat een beetje teveel voor haar en ze stopte met broeden.
Mevrouw Ali legde het ei vervolgens onder Cockie, die toch al apart zat. Cockie broedde braaf op dit overgebleven eitje.




een door Cockie eerder kapot gepikt ei
Maar na twee dagen vond mevrouw Ali de eierschaal doormidden gepikt en een levenloos kuikentje nog min of meer opgerold erin. 
Ze dacht dat Cockie dit ei ook had kapot gepikt, maar Ma Tok vertelde haar dat, als de schaal doormidden was, dit hoogstwaarschijnlijk door het kuiken zelf was gedaan. 
En dat dit kleintje daarna zo uitgeput was geweest, dat het was gestorven. Cockie heeft hier dus geen schuld aan, het kuiken was te zwak om te overleven.  

Mevrouw Ali heeft Cockie nu maar weer bij de andere kippen in het hok gezet. Daar ging ze direct weer in de legkast liggen "broeden." En nadat zij door mevrouw Ali een poosje in een emmer water was gezet om het broeden te stoppen deed zij precies hetzelfde: ze rende naar de legkast. Onverbeterlijk!


Zo was er dus een drama geweest door het kapot pikken van de broedeieren door Cockie en ook door het laatste kuikentje, dat niet mocht leven. Maar er zijn twee mooie kuikentjes uitgekomen, dus is er ook feest in het verre oosten van het land.
Natuurlijk mag u deze kuikens ook bewonderen, kijkt u maar op de foto hieronder:


de 2 nieuwe kuikentjes bij mevrouw Ali, met Nora als kloek

2 opmerkingen:

  1. Zo gaat dat bij kippenhouders: lief en leed wisselen elkaar af. Gelukkig kan mevrouw Ali genieten van twee prachtige kuikens!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige kuikens! En hoe gaat het nu met de crèche in Leiden?

    BeantwoordenVerwijderen