vrijdag 1 juni 2018

Nog geen nieuw gepiep op komst


Ma Tok: Hebt u het extra verhaal van gisteren al gelezen? Het staat onder dit verhaaltje.



Yvonne en Yvette:

Er komen voorlopig niet meer kuikens hier in de Tok-tuin.
Er zaten wel weer hennen te "broeden." Ma Tok zag ze al telkens met hun drieën in één legnest zitten, lekker warm tegen en over elkaar heen. En dat met het warme weer.
Dan moet je toch wel erg graag willen.

het oude kwartelhok is nu test-hok geworden
Omdat het om twee van dezelfde drie hennen ging die Ma Tok de vorige keer voor de gek hadden gehouden vertrouwde zij het niet en ging ze de drie eerst aan een test onderwerpen.
Ze zette de "broedse" kippen één voor één op een paar kalkeitjes in het oude kwartelhok om te kijken of ze serieus zouden gaan broeden.
En wat denkt u?
Zodra ze een nachtje alleen in dat hok hadden gezeten wilden ze alle drie gewoon weer naar buiten en waren de kalkeitjes ijskoud.
Tot zover hun broedsheid.
Ma Tok vroeg aan het drietal waarom ze zo raar deden, maar dat wilden ze niet vertellen.
Kenau en Xara kakelen samen over de meelwormen
En nu denkt Ma Tok dat ze weer een complot hebben gesmeed, dit keer om Pa en Ma Tok naar Hoogendoorn te laten gaan voor broedeitjes, zodat iedereen weer lekkere levende meelwormen zou krijgen.
Wij weten niet of dat waar is, maar het is niet onmogelijk. Xara  probeerde ook al om Ma Tok te overtuigen dat ze wilde broeden, maar ook zij viel door de mand toen ze alleen in het hok werd opgesloten met kalkeitjes. En wij hadden Xara zien kakelen met Kenau, die die verse meelwormen zo verschrikkelijk lekker vond dat ze hoopte dat er vaak een tocht
Gerrit heeft het naar zijn zin, hij kraait veelvuldig
naar Stolwijk zou worden gemaakt. Wij vinden het jammer dat er nu voorlopig niet van die heerlijkheden op ons menu komen, maar ach, we krijgen zoveel lekkers hier dat we eigenlijk wel tevreden zijn.
Zeker nu wij ook weer zo lekker door de hele tuin mogen scharrelen overdag.
U hebt al gehoord dat wij benedenburen hebben gekregen vorige week.
Gerrit en Geertje, ja.
Gezellig hoor, we horen Gerrit regelmatig kraaien. Dat klinkt heel anders dan het gekraai van een kippen-haan, zachter en meer op één toon, maar wel muzikaal.
het nieuwe huisje van Gerrit en Geertje in hun paleis
Wij vinden het fijn dat Soestdijk nu weer wat meer bewoond wordt, eerst waren wij, Yvonne en Yvette, dag en nacht in het hok, maar sinds wij overdag weer de hort op mogen stond het eigenlijk elke dag leeg en dat hoort niet voor een paleis.
Nu is het weer zoals het moet zijn, altijd vertier.
Ma Tok heeft ook een nieuw huisje gekocht voor Gerrit en Geertje, omdat het hier in de ren wat minder beschut is dan in hun oude hokje. Het ziet er prachtig uit, alleen hebben wij ze er nog niet in zien zitten. Gerrit vertelde dat ze altijd eerst even moeten wennen aan iets nieuws, maar dat ze er vanzelf wel in zouden kruipen als het kouder zou worden.


Voor mevrouw Ali uit het verre oosten van het land zouden ook eitjes worden gehaald bij Hoogendoorn, maar ook dat ging niet door. Er had zich daar een drama afgespeeld.
Maar dat verhaal hoort u een andere keer.

3 opmerkingen:

  1. Wat fijn dat Gerrit en Geertje nu meer ruimte hebben! Ze zullen het vast erg waarderen!
    Is het raadsel van de kuikentjes al opgelost? Ik denk dat ik weet van welk merk ze zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Drama? Hoe lang moeten we wachten op dit verhaal?
    En wanneer komt die plattegrond van de Tok-tuin nou es? Bent u daar eigenlijk al aan begonnen, ma Tok??? Te druk met bouwen zeker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beetje ongeduldig, mevrouw Katblad? Het drama kunt u lezen in het volgende Tok-verhaal en de plattegrond? Daar wordt aan gewerkt.

      Verwijderen