vrijdag 31 maart 2017

Broeds of ontsnappingspoging? (1)


Pippa:

Ik dacht dat ik broeds aan het worden was.
Ik voelde me weer net zoals vorig jaar, toen het lente werd.

Pippa zit op een eitje op het plateau in het Tok-huis
Het liefste wilde ik de hele tijd op eitjes zitten, om ze goed warm te houden.
Maar het is dit jaar toch anders dan anders. Het is namelijk zo dat er nog iemand in het Tok-huis telkens op een legnest blijft zitten. Een hele poos, ja, soms wel de hele dag, of van 's middags tot de volgende ochtend.
Ma Tok laat haar daar gewoon zitten. Maar ik vind het raar, want zij is nog nooit broeds geweest. En nu weet ik niet of zij mij voor de gek zit te houden, door mij na te doen. Of zou zij ook broedse gevoelens hebben?
Ik heb het nog niet aan haar gevraagd.
de drie legnesten, in de meest linkse
zit nu ook vaak een hen te "broeden"
Ze is nog best jong, maar dat hoeft niets te betekenen. Zal ik het aan haar moeder vragen? Moeders weten dat soort dingen meestal wel van hun kuikens. Maar het is ook mogelijk dat de jonge hen net doet alsof zij broeds is om zo aan haar moeders constante aandacht te ontsnappen. En dat laatste zou ik zó ontzettend goed kunnen begrijpen, dat ik haar niet wil verraden aan haar moeder.
Nu weet u intussen vast wel over welk jong hennetje en over welke moeder ik het heb.
Juist ja, het gaat over Wiske en haar moeder Maria.
Wiske heeft al heel lang geen zin meer om naast haar moeder op
Maria en Wiske op de hordeur
de hordeur te overnachten en op deze manier ontloopt zij dat heel slim.
Moeder Maria zit tegenwoordig in haar eentje op de hordeur. Wat ze daar aan vindt begrijp ik niet, laat ze gewoon lekker tussen ons in op de stok komen zitten om te slapen. Wie gaat er nu in haar eentje zitten slapen als dat niet nodig is? Vooral in de winter is het toch heerlijk warm met zijn allen op de stok, lekker gezellig ook. Maar goed, dat moet Maria natuurlijk allemaal zelf weten. Maar om dat nu ook aan haar dochter op te leggen, dat vind ik echt raar.
Wiske is al twee jaar oud, dus zij
mama Maria en broeddochter Wiske
is volwassen genoeg om zelf te bepalen waar ze slaapt en ook wat ze verder doet.
Misschien heeft Maria wel tegen haar gezegd dat een hen pas volwassen is als ze kuikens heeft uitgebroed. Dan weet ik niet of Wiske alleen daarom graag wil broeden om van haar moeders bemoeienis af te zijn.
Dat is niet de juiste instelling om kuikens te krijgen en ik vrees ook voor de opvoeding van die kleintjes als dit de reden is voor Wiske's broedpogingen. Misschien moet ik toch maar eens met haar gaan kakelen voordat er ongelukken gebeuren.

5 opmerkingen:

  1. Als Pippa naast Wiske in een broedhokje gaat zitten, slaat ze twee vliegen in een klap: zelf broeden en kakelen met Wiske. Ruimte genoeg, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wies van der Plas1 april 2017 om 17:22

    Geinige foto van Pippa.
    Doet denken aan de hoedjesparade van vrouwelijke Kamerleden en dito ministers op Prinsjesdag. Van achter genomen. Die foto dan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien een idee voor volgend jaar voor Marianne Thieme van de Dierenpartij, een omgekeerde opgezette zwarte kip als hoedje.

      Verwijderen
  3. Zou Maria dan "broedoma" worden? Of is ze dat al? En hoe heet het als ze eidonor is geweest en daar weer een hen uit werd geboren en dan..... Ach, laat maar, anders krijgt je teveel soorten oma's.

    BeantwoordenVerwijderen