vrijdag 8 maart 2019

Tienermoeder?


Maria:

Ik geloof toch dat Hannah echt broeds aan het worden is. Ze zit altijd op haar plekje in de hoek en ze verzamelt daar de eieren, die op het hele plateau gelegd worden.

Inge houdt Hannah gezelschap op het plateau
Inge gaat soms een poosje bij haar zitten. Of dat is om haar nichtje gezelschap te houden of om een eitje te leggen, waar Hannah dan op kan gaan broeden, weet ik niet.

Pas haalde ma Tok een groot wit ei van Yvette onder Hannah vandaan, samen met twee kleine eitjes. Hannah heeft Yvette dus ook zover gekregen, dat die boven een ei heeft gelegd, iets wat ze anders in haar eigen hok of in een legnest beneden in het Tok-huis doet. Hannah is een lief hennetje, ze weet iedereen te bespelen met haar onschuldige snaveltje en haar donshaartjes.
Ma Tok haalt haar nog steeds elke
een groot wit ei van Yvette (achteraan) op het plateau
ochtend naar beneden om haar in de tuin te zetten. Ze gaat dan wel even flink eten, vooral de meelwormpjes zijn favoriet.
De laatste dagen krijgen wij ook nog iets anders te snoepen in de tuin. Ma Tok heeft van mevrouw Wies, u weet wel, de mevrouw van Xara en Kenau, een grote zak met groenvoer gekregen. Mevrouw Wies en haar man hebben een tuin, waar ze groente en fruit verbouwen. Nu wilde het geval dat de boerenkool wel heel erg goed zijn best had gedaan, mevrouw Wies kon dat nooit allemaal opeten, dan zou zij wekenlang elke dag hetzelfde op haar bord hebben en dat vinden
boerenkoolplant (foto internet)
mensen niet fijn, geloof ik.
Dus zij bracht een vuilniszak vol met het lekkers naar ma Tok, die ons meteen wat gaf en de rest in de diepvries stopte.
Nu staat die diepvries in de schuur waar ook ons eten staat, dus zij geeft ons tegenwoordig elke dag een portie van die heerlijke groene blaadjes. Of blaadjes, eigenlijk zijn het meer heel kleine groene stukjes; als het uit de diepvries komt kun je het zo verkruimelen. Dat had mevrouw Wies erbij gezegd tegen ma Tok. En die is oud, maar niet te oud om te leren, dus zij heeft die goede raad opgevolgd.

Hannah gaat even snel eten
En zo krijgen wij elke dag boerenkoolsnippers te snoepen.
Wij vinden het helemaal niet erg om elke dag hetzelfde te eten, als het maar lekker is.
Hannah eet hier ook goed van, maar dan rent ze weer zo snel haar pootjes haar kunnen dragen naar haar "broedplekje" op het plateau.
Ma Tok wil niet graag dat Hannah al echt eitjes gaat uitbroeden, ze vindt haar nog veel te jong.
"Je hoeft echt geen tienermoeder te worden hier in de Tok-tuin," hoorde ik ma Tok fluisteren toen ze de kleine bruine donsbal weer eens naar buiten had begeleid. "Groei eerst nog maar even en scharrel lekker vrij door de Tok-tuin voor je aan het kloekschap begint."

En zo is het.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten