vrijdag 13 december 2019

LazaRus' koninkrijk


LazaRus:

Het is me wat hier in mijn Tok-tuin.
Er worden momenteel meerdere talen gesproken en ik moet natuurlijk alles in de gaten houden, anders kan ik mijn koninkrijk niet regeren.
Gelukkig heb ik nogal een talenknobbel, zodat het allemaal binnen de perken te houden is.
Nee, ik vertel u niet waar hij zit, die knobbel van me, anders zou hij nog gestolen kunnen worden en dan gaat het mis hier.

wijlen Kenau



wijlen Desiree en Geertrui








wijlen Katie













Ik moet u zeggen dat ik het best druk heb met de directie van mijn harem. Ik had weer twee hennen erbij gekregen nadat Desiree, Kenau en Geertrui waren verscheiden, maar één van deze twee nieuwen was al snel weer verdwenen.
Ook overleden, ja.
Het arme dier, ze was nog jong en heel mooi.

Jenny en Yvonne
Maar goed, ik heb nu nog steeds zeventien dames tevreden te houden en eigenlijk is dat wel genoeg. Ma Tok heeft gezegd dat er nog een keer een nieuwe hen komt, die dan ook weer Katie gaat heten, net zoals die mooie bruine meid, die maar zo kort hier heeft gewoond.
Ik wacht het wel af, voorlopig heb ik genoeg te doen.
Het lijkt hier zo langzamerhand België wel, als er maar geen taalstrijd van komt met dat Nederkips en dat Leids.

Ik zag gisteren Jenny staan
smoezen met Yvonne en Yvette en daarna schaterden ze alle drie van het lachen.
de 2 schooljuffies met 2 van hun leerlingen
Even later zaten ze braaf in de "klas" bij Daantje en Dirkje, die hun taak heel ernstig op lijken te vatten. Zouden die twee toch nog ergens voor gaan deugen? De twee grote witten en de ene grote bruine zaten telkens te grinniken, tot het zo erg werd dat Daantje er genoeg van kreeg en dreigde met sluiting van de school.
Even was het rustig, maar toen begonnen ze weer te klieren.
Het leek wel een echte schoolklas. Ik was nieuwsgierig hoe Daan en Dirk dit gingen oplossen, dus ik bleef staan kijken en luisteren.
Wat ik toen hoorde deden mij de
Laza weet niet wat hij hoort
veren te berge rijzen. Dirkje stelde voor om de leerlingen wat "Lèdse scheldwoorrdûh" te leren, maar dat zou alleen doorgaan als ze zich netjes gedroegen.
Het was meteen doodstil in de klas. Ze weten precies hoe ze ondeugende leerlingen moeten aanpakken, die twee boefjes.
Daar kunnen mensenleraren nog wat van leren.
Ik heb maar niet verder geluisterd naar de lelijke woorden die nu ongetwijfeld veelvuldig door Yvonne, Yvette en Jenny hardop uitgekakeld gaan worden, dat vond ik beneden mijn stand. Later bleek dat dat luisteren inderdaad niet nodig was geweest. De woorden "Jûh, mûgool," "Krrèg de teerring" en nog erger vlogen mij al snel om
Laza overlegt met Daantje en Dirkje over de schoollessen
de oren.
Ik vroeg Daantje en Dirkje of er geen betere woorden waren om de leerlingen aan te leren, maar "deze woorrdûh hoorrûh err ook bè," was hun antwoord. Ze hadden de grote hennen beloofd om ze aan het eind van elke les wat lelijke woorden te leren, maar dat zouden ze alleen doen als ze zich de rest van de tijd goed zouden gedragen.
Ik moet toegeven dat ik het een briljant plan vond, maar of ik er zo blij mee moet zijn?
Enfin, Daan en Dirk lijken hun droombaan gevonden te hebben en Yvonne, Yvette en Jenny hebben dikke pret, dat is ook wat waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten