vrijdag 14 mei 2021

Wie is de baas in de Tok-tuin?


Olga:

Wat is dat toch met al dat gebroed hier in de tuin? 
Pas geleden kakelde Pippa nog dat zij zich er te oud voor voelde en wie zit er nu op eitjes? 

Pippa broedt in het Loo
Juist ja, Pippa. 
Odette zit ook nog braaf te zitten, die moet nog een week ongeveer. Ik ben benieuwd of er dan kuikens komen, of Nikolaas goed zijn best heeft gedaan. Als er helemaal niets uit de eieren komt zou ik dat wel zielig vinden voor Odette, ze doet het zo goed daar in Soestdijk. Pippa zit in het Loo, dus de beide hennen hebben een paleis tot hun beschikking. 
Dat moet ook wel als je kinderen van een tsaar gaat krijgen. 

sneeuwwitte Olga
Ik heb helemaal geen zin om zolang stil te zitten, scharrelen is veel leuker. 
Mevrouw Angelique, ziet u wel hoe mooi wit ik geworden ben? 
Hier ligt ook wel eens modder, maar lang niet zoveel als bij u in de wei. Het gras mis ik wel een beetje, maar je kunt niet alles hebben. 
Ik slaap gezellig in het Tok-huis, niet op een stok, maar op de voorste rand van het plateau, dat vind ik prettiger zitten. 
Ik heb een beetje moeite met het naar beneden komen iedere morgen, ma Tok weet dat en zij helpt mij altijd. Ze pakt me dan voorzichtig beet en zet me op de grond, zodat ik niet via de
Olga slaapt op het randje van het plateau

voorraadton naar beneden hoef te springen. Ik kan het wel, maar zo is het gewoon gemakkelijker en ik houd van mijn gemak. 
De anderen vliegen van hun stok zo naar buiten door de openstaande deur; ma Tok weet dat en zij doet altijd een stapje opzij als ze de deur opendoet, zodat zij niet in de vliegroute staat. 
Dat schijnt wel een keer gebeurd te zijn, toen vloog er een kip tegen haar hoofd. 
Gelukkig had het voor zowel ma Tok als voor de betreffende hen geen gevolgen, maar ze kijkt nu toch wel uit. 
Onze tsaar zit elke nacht bovenop de rand van de hordeur, meestal met één of meer hennen naast zich.
Nikolaas bovenop de hordeur

Vroeg in de morgen vliegt hij naar een stok om daar nog even verder te soezen; hij kraait dan ook een paar keer om aan te kondigen dat de dag weer gaat beginnen en dat hij hier nog steeds de baas is. Hij voelt zich echt onze beschermer. Dat laatste neemt hij een beetje te serieus naar mijn mening, hij valt namelijk ma Tok aan als zij te dicht bij ons in de buurt komt. Hij springt met zijn sporen naar voren tegen haar benen op om haar te waarschuwen niet dichter bij ons te komen. Ma Tok lachte er eerst om, maar na een tijdje begon zij het toch vervelend te vinden; ze dacht aan de zomer als zij met blote
Nikolaas voelt zich de beschermer van zijn toom

benen in de tuin komt, dan zijn die sporen niet misselijk. 
Ma Tok vroeg al aan mevrouw Angelique wat zij moest doen om Nikolaas te leren dat zij geen gevaar vormt voor zijn hennen. 
Zij kreeg als antwoord dat zij onze tsaar door de Tok-tuin moest ronddragen en dat hij haar dan zou gaan zien als de superbaas. 
Ma Tok probeert nu telkens Nikolaas op te pakken om dat te doen, maar meneer laat zich niet zo gemakkelijk optillen, nee, hij springt dan met zijn sporen naar voren op haar handen af. 

Ik hoop dat het goed gaat komen, want ma Tok zorgt goed voor ons en een gevaar is zij zeker niet.


1 opmerking:

  1. Arme ma Tok. Doe maar laarzen aan in de zomer, daar komt Nikolaas vast niet doorheen.

    BeantwoordenVerwijderen