vrijdag 7 mei 2021

Uitbreiding bij een kippenfamilie


Trui:

Ik mag vandaag vertellen over een kippenfamilie hier in de buurt. 
Ze wonen niet in Leiden, maar er wel dichtbij. 

Amalia en Alexia op de dag van aankomst
Het gaat hier om de kippen van mevrouw Yvonne. 
Zij heeft al een hele poos kippen in haar tuin, die grenst aan het water. En ja, er is wel eens een hen in dat water terecht gekomen, maar die heeft het gelukkig overleefd, al had zij de bibbers van haar koude bad. Ze mocht in een warme handdoek bij mevrouw Yvonne op schoot zitten om bij te komen van haar hachelijke avontuur.
Maar het verhaal van vandaag gaat niet over deze kip, nee, mevrouw Yvonne heeft twee nieuwe hennen geadopteerd. 
Geadopteerd ja, dat leest u goed. 
Alexia (links) en Amalia
Deze beide dames komen van de stichting "Red een legkip", net zoals er hier al meerdere hennen hebben gewoond die daar vandaan kwamen. 
U weet het vast nog wel: Vera en Vita waren de eerste twee, daarna kwamen Yvonne en Yvette, Jenny en Katie, en als laatste Katie2. Omdat Katie2 mijn vriendin was en ik samen met haar in Soestdijk heb gewoond vond ma Tok dat ik nu maar moest vertellen over de twee nieuwe geredde legkippen bij mevrouw Yvonne.
Alexia met haar kale koppie

Goed, daar gaan we dan. 
Mevrouw Yvonne had aan ma Tok wat advies gevraagd om vervolgens de adoptie in gang te zetten. Na een tijdje kon ze haar twee meiden gaan ophalen. 
Ik weet niet of het komt omdat ze ze op dertig april, de vroegere koninginnedag, had gehaald, maar in elk geval gaf ze hen koninklijke namen: Amalia en Alexia. 
Nee, ze zien er nu nog niet uit, Alexia heeft een kaal koppie en Amalia's rug heeft nauwelijks veren, maar dat gaat helemaal goed komen als ze een poosje goede voeding en rust krijgen. 
Amalia met haar kale rug

Ik heb dat ook zien gebeuren bij Katie2, die eerst bijna kaal was en later prachtige veren had. 
Amalia en Alexia zitten nu  nog apart in een hok omdat ze eerst tot rust moeten komen en wennen aan het vrije leven. 
De andere kipjes van mevrouw Yvonne zijn allemaal kleiner dan zij en de twee grote meiden zijn gewend om te moeten vechten voor hun eten, zodat ze de kleintjes misschien zouden aanvallen. 
Eén van de kleine kipjes, Punky genaamd, was altijd al de underdog: het ging goed met haar toen haar maatje er nog was, maar die is helaas door een hond
kleine bange Punky

doodgebeten en nu voelt Punky zich erg alleen en is ze bang voor die twee grote bruine meiden. 

Mevrouw Yvonne probeerde even of ze al bij elkaar konden, maar dat was nog geen succes. 
De grote bruine meiden, die bang waren hun fijne hok weer te verliezen, renden op de kleine Punky af en begonnen haar te pikken. 
Daarop liet mevrouw Yvonne haar beide cochins, die broeds zijn, los en die stoven meteen woedend op Amalia en Alexia af om hun nest te beschermen. 

broedse Doortje keert terug naar haar nest


Daar hadden de meiden niet van terug en Punky was gered, maar het is duidelijk dat er nog wat tijd nodig is voordat de twee prinsessen bij de rest van de familie kunnen gaan wonen. 
Maar dat is niet erg, ze hebben een fijn tijdelijk verblijf met stro erin en ze mogen door het gras lopen, wat ze helemaal geweldig vinden. 

Het gaat vast helemaal goed komen daar bij die kippenfamilie.




het heerlijke tijdelijke slaaphokje voor de prinsessen

Ma Tok: met dank aan mevrouw Yvonne voor de foto's.

1 opmerking:

  1. Inmiddels scharrelen de beide prinsessen al samen met de andere kippen door de tuin en heeft één van hen een prachtig groot ei gelegd.

    BeantwoordenVerwijderen