vrijdag 18 februari 2022

Ongewenste vreemdelingen


Xara:

Ma Tok was weer eens naar Hoogendoorn geweest omdat onze voerton leeg was. 

de grote voorraad voerton
Ze had de grote ton eerst helemaal schoongeboend, niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant. 
Weet u nog dat daar in de afgelopen zomer bloedluizen zich hadden verstopt? Die nare kriebelbeestjes zaten tussen het deksel en de rand van de ton en ook in de rand van de sluiting. Om te voorkomen dat daar nog eitjes zouden zitten die de komende zomer zouden kunnen uitkomen heeft ma Tok zich vreselijk uitgesloofd, ze gebruikte de waterslang, een schuursponsje en een schoonmaakmiddel, waarna ze de verstopplekjes ook nog inspoot met anti-luizen spray. 
schoon Tok-huis
Als er nu nog luizen zitten in die ton weet ik niet waar die dan vandaan komen. 

Als we het toch over nare beestjes hebben: de wormpjes zijn gelukkig verdwenen en de kuren zijn afgelopen, dus onze eitjes kunnen weer gegeten worden. 
Ma Tok heeft Soestdijk en het Tok-huis ook helemaal schoongemaakt, dus daar zitten ze ook niet meer. 

Zijn nu alle ongewenste diertjes weg? Nee, helaas niet, er zijn nog steeds muizen in de tuin, die vooral in de nacht bij ons komen spoken. Ze rennen door het hele huis en eten van ons eten. 
Soestdijk is ook weer schoon
Maar dat is het ergste niet, ze poepen overal en dat stinkt, maar hun plas stinkt nog veel erger. Blèh, wat een lucht! Daarmee vergeleken ruiken onze uitwerpselen naar eau de cologne. Ma Tok vertelde dat het de plas van de mannetjesmuizen is die zo'n penetrante geur heeft, dat is om vrouwtjesmuizen te lokken. Nou, die muizendames hebben een rare smaak als het om geur gaat! De glimmende bak staat nog steeds in de Tok-tuin en er zitten elke keer weer dode muizen in, maar het lijkt wel of er zoveel muizen zijn dat het niet erg veel helpt. Ja, misschien zorgt die bak ervoor dat er niet nóg meer muizen komen, maar het is
voerbak met trapplateau

volgens mij dweilen met de kraan open. Helaas kan die kraan niet dicht, want dan kunnen wij niet meer eten. Ze komen op ons eten af en zolang wij eten snoepen zij mee. Ma Tok heeft onze etensbak al opgehangen aan het plafond, maar de muizen springen er gewoon in en er ligt ook altijd wel wat gemorst eten rondom en onder de bak. Muizen hebben niet veel nodig en er is dus altijd genoeg voor hen. We hebben ook een tijdje een voerbak gehad die alleen open ging als er een kip op het plateau vóór de bak ging staan, voor de muizen bleef hij dicht. Maar die beestjes zijn zó slim, ze gingen gewoon met hun allen op het plateau staan en dan ging de bak open. 
Ik denk niet dat we ooit van die
de kippen in de tuin

piepers afkomen, ik zou tenminste niet weten hoe. 
Hebt u een idee? 
Reageer dan alstublieft onder dit verhaaltje, de familie Tok zou u eeuwig dankbaar zijn.

En als afsluiting nog een foto van ons, want er staan deze keer alleen maar foto's van apparaten en hokken bij het verhaaltje en daar doet u het vast niet voor.

1 opmerking:

  1. Dat was weer heel wat schoonmaakwerk, ma Tok!
    En hebben de kippen nog last van de storm? Of zijn ze alleen extra druk, net als kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen