vrijdag 17 februari 2023

Colleges volgen


Angelique:

Onze colleges zijn begonnen onder leiding van professor Odette. 

het Loo, waar de colleges plaatsvinden
Ik vind het heerlijk om naar haar te luisteren, zij kan de dingen erg goed uitleggen en ze heeft originele ideeën. 
Elke ochtend na het snoepen van het lekkers dat ma Tok voor ons gestrooid heeft komen we bij elkaar in het Loo. Het is daar gezellig en vertrouwd, het was het eerste hok waarin ik hier in de Tok-tuin kwam, samen met Amalia, Alexia, Ariane en Annemarie. We hebben er een hele tijd gewoond, maar nu is het ons leslokaal geworden. 
Yneke en Willeke komen ook trouw naar de bijeenkomsten en zo hebben we een fijn groepje gelijkgestemden. 
We mogen van Odette ook vragen stellen en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. 
Ik heb haar gevraagd of zij kon
met zijn vieren in de struik overnachten

uitleggen waarom sommige kippen heel oud worden en andere al jong gaan hemelen. Odette vond dit een interessante vraag, waar zij niet meteen een antwoord op kon geven. Ze kakelde dat het kan liggen aan het ras van de kip, aan het voer dat zij krijgt, aan de omgeving, dus of er een goed hok is of niet en aan de algehele constitutie van het dier. 
Wat zij met dat laatste bedoelde begreep ik niet helemaal, maar het al of niet aanwezig zijn van een goed hok deed mij even schrikken. Wij, Amalia, Alexia, Ariane en ik, slapen namelijk nog steeds in de struik en niet binnen in een goed hok; zouden wij nu minder lang leven? Ik vroeg dit aan Odette en zij kakelde dat ik mij geen zorgen hoefde te maken, een gezonde hen kan prima buiten slapen. 
Vera en Vita, 2 geredde legkippen bij aankomst in de Tok-tuin
Bovendien zet ma Tok ons als het erg koud gaat worden in de nacht in het Tok-huis, dus het zal zo'n vaart niet lopen. 
Ik was gerustgesteld, dit probleem was opgelost. 
Yneke vroeg of kort leven ook in de genen kan zitten, waarop Odette kakelde dat dat zeker een belangrijk punt was. Zo leven legkippen, die gefokt zijn om zoveel mogelijk eieren te produceren in een korte tijd, veel korter dan hennen die niet zo zijn doorgefokt. Dit laatste geldt ook voor de zogenaamde "plofkippen," kippen die worden gefokt om heel snel zoveel mogelijk vlees te krijgen, waardoor ze soms niet eens kunnen
is een haan nodig bij een toom hennen?
(hier tsaar Nikolaas en Trui)

lopen omdat ze daar te zwaar voor zijn. 
Wij zaten echt te gruwelen bij deze verhalen, dat begrijpt u. Hoe kunnen mensen zo egoïstisch zijn! Waar we het verder over hebben? Over allerlei dingen die voor kippen belangrijk zijn, zoals of het beter is voor een toom hennen om een haan te hebben om hen te leiden en te treden. Hierover waren de meningen verdeeld: Willeke vond dat hennen best zonder haan kunnen leven, waarop Odette kakelde dat dat een "matriarchale samenleving" heette en dat dat inderdaad best kon. Ik was er nog niet uit wat ik fijner zou vinden.
een kuiken in de Tok-tuin (oude foto)
Yneke vond het prettig als er een haan aanwezig was, omdat er anders geen kuikens zouden worden uitgebroed. Daar had Willeke nog niet aan gedacht. 
Zo blijkt maar weer dat het goed is om over alles na te denken en verschillende meningen met elkaar te vergelijken. 
Ik ben blij dat ik mee mag doen met dit groepje en ik hoop dat we hier nog lang mee door kunnen gaan.
Wie de nieuwe filosoof van de familie gaat worden? Dat weten we nog niet en dat hoeft ook niet zolang Odette hier nog is om wijsheden te verkondigen.

1 opmerking:

  1. Wijs kipje hoor, die Odette. Hoe zou ze dat allemaal weten? En een tuin met kippen zonder haan is ook erg ongezellig. Daar weet ik alles van.

    BeantwoordenVerwijderen