vrijdag 3 februari 2023

De oplossing


Tsaar Nikolaas:

Ik was nog steeds aan het uitzoeken wat er hier aan de vleugel is geweest met al die verdwijningen. 

Daantje
Eén heb ik al opgelost, want ma Tok is terug. We zijn allemaal opgelucht, hoewel pa Tok erg goed voor ons gezorgd heeft. Waar ma Tok geweest is? Ze vertelde dat zij in het ziekenhuis was en dat zij daar een nieuw onderdeel van haar ene poot heeft gekregen van de dokter. 
Volgens mij is dat niet zo goed geslaagd, want ze loopt met twee stokken naast zich, dat zou toch niet nodig moeten zijn als er iets vernieuwd is. 
Maar ik ben al erg blij dat ze er weer is. De eerste keer was pa Tok er nog bij, maar later kwam ze weer alleen de tuin in. Ze gaf ons schoon water en ze maakte de mestplanken schoon; dat ging best onhandig met die stokken erbij, maar het lukte toch.  
Waar al die andere verdwenen dingen zijn gebleven? Ik moet eerlijk kakelen dat ik er niet uit kwam. Ik heb aan Daantje gevraagd of zij er meer van wist. Zij keek me aan en kon haar lachen niet helemaal
Nikolaas kijkt boos naar ma Tok

inhouden, haar snavel trok helemaal scheef. 
Toen wist ik genoeg. 
Ik kon me alleen nog steeds niet voorstellen hoe zij een heel legnest heeft laten verdwijnen. Ik heb Daantje gevraagd aan ons allemaal uit te leggen hoe alles in zijn werk is gegaan en dat heeft zij gedaan. En nu blijkt dat ma Tok helemaal niet zo onschuldig is als ik altijd gedacht heb. Zij had namelijk met Daantje onder één kammetje gespeeld om haar op te beuren na
Pavlova begint broeds te worden

de dood van haar geliefde vriendin Dirkje. Ik heb ma Tok erop aangesproken dat zij onrust heeft veroorzaakt door haar grap met Daantje, maar zij zei dat ze ons tegelijk wilde voorbereiden op haar tijdelijke afwezigheid; die zou minder opvallen als er al andere dingen weg zouden zijn. 
Nou, ik vind dat een flauwe smoes, volgens mij vond ze het gewoon leuk om een geintje uit te halen met ons. Maar goed, het raadsel is opgelost en ik hoop dat het voorlopig weer rustig is in mijn koninkrijk. 
Dat moet ook wel, want ik merk dat het voorjaar weer in aantocht is. 
Er zijn al verscheidene hennetjes
is het geen heerlijk gezicht, kuikentjes? (oude foto)

een beetje broeds aan het worden en ik voel in mijzelf ook de neiging om steeds meer te gaan treden. 
Ik geef graag toe aan die neiging omdat het goed voor mij is en ook voor het ontstaan van kuikens. 
Ik zie Pavlova al regelmatig één of meer eitjes onder zich duwen met haar snavel en ze blijft daarna stoïcijns op die eitjes zitten. Tot ma Tok ze onder haar vandaan haalt, wat een boos gepik en gekakel oplevert. Ma Tok vindt dat het nog een beetje te vroeg is om te gaan broeden, maar wat weet zij daar nu van? Als een hen broeds is is ze broeds, daar is geen speld tussen te krijgen, dat zou ze zo langzamerhand toch moeten weten.

Van mij mag de lente beginnen, liever vandaag dan morgen!


1 opmerking: