vrijdag 12 april 2019

Zomertijd


Hannah:

Ik heb een hele tijd geprobeerd Ma Tok zover te krijgen om mij te laten broeden, maar ze vond het nog te koud en ik was ook nog te jong, zei ze.

lekker met z'n allen wormpjes pikken in de tuin
Dus nu heb ik de moed maar opgegeven en scharrel ik weer door de tuin met mijn nichtje Inge. Eerlijk gezegd bevalt het mij wel, vooral nu het weer wat beter wordt. En wij mogen ook een uur eerder naar buiten sinds vorige week zondag, dat schijnt met de zomertijd te maken te hebben. Wat dat is weet ik niet, en het zal mij ook een zorg wezen, het is gewoon fijn en wij genieten ervan.
Nu is Babette aan het proberen stiekem te broeden, maar Ma Tok
Babette op haar legnest
heeft dat natuurlijk allang gezien en ze haalt haar telkens van het nest.

Ma Tok heeft gezegd dat ze graag wil dat er deze zomer niet gebroed wordt, omdat wij al met zoveel zijn. Ik vind dat een beetje onzin, er kunnen nog best wat kipjes bij in ons huis, dat is groot genoeg. En ik denk dat ze wel overstag gaat als één van ons stug volhoudt.
Ze is lang niet zo stoer als ze zelf denkt, hihi.
Ik zou het wel fijn vinden om nog meer zijdehoentjes hier in de tuin te verwelkomen. Want zegt u nu zelf: wij zijn toch het mooiste ras dat er is?
Geertrui, de oudste hen
Zou het helpen als er een paar oudere hennen zouden gaan hemelen? Dan komt er vanzelf meer plaats voor jong grut. Maar als ik denk aan de ouwetjes van de familie Tok kan ik me toch niet voorstellen dat zij er niet meer zouden zijn. Nee, ik kan eigenlijk niet één van die vertrouwde gezichten missen. Dat is dus ook geen oplossing.
Ik heb aan Geertrui, die nu de oudste is hier, gevraagd of zij raad weet.
"Ach meid," zei ze, "als je zo graag wilt broeden moet je het vooral doen, als je maar weet dat ik later niet op je kuikens ga passen als ze uitgekomen zijn. Ik vind het leuk hoor, kleintjes, maar dan wel bij een ander en never nooit niet bij mij."
Dat had ik kunnen weten, er gaan hier verhalen rond dat Geertrui en haar tweelingzus nooit gebroed hebben in hun leven. Gewoon omdat
de 2 Geertruien
ze daar geen zin in hadden.
Ze hebben wel een keer net gedaan alsof ze broeds waren, dat moet een goede grap geweest zijn.
Ik zie ze in gedachten al zitten: naast elkaar en met hun blik op oneindig. Totdat ze het niet meer volhielden en ze allebei begonnen te schateren.
Ik vind het heel jammer dat ik die tijd niet heb meegemaakt, toen er twee ondeugende Geertruien hier in de tuin rondscharrelden.
Geertrui met haar leerlingen Daantje en Dirkje
Daantje en Dirkje?
Ja, die zijn wel grappig, maar ze halen het toch niet bij Geertrui en Geertrui, als ik de verhalen mag geloven.
Ze zijn trouwens al een hele tijd erg braaf, die twee D's, zouden ze ziek zijn?
Of zouden ze broeden op een goeie mop?
Hahaha, dan broeden ze toch nog, al hebben ze dat zelf niet in de gaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten