vrijdag 19 maart 2021

Een vreemd glimmend ding


Annette:

Ik begin me zo langzamerhand een zeer ervaren hen te voelen, vijf jaar oud wordt ik al. Mijn hele leven heb ik doorgebracht in de Tok-tuin en ik heb het er goed naar mijn zin. 

kuikentjes in de Tok-tuin
Ik heb hennen zien komen en gaan, kuikens groot zien worden en haantjes zien vertrekken. 
Ik kom niet zo vaak aan het woord omdat ik me een beetje op de achtergrond houdt, dat vind ik fijn. Er zijn hennen die altijd haantje de voorste willen zijn, dat mogen ze van mij, maar ik zit zo niet in elkaar. 
Ma Tok vond dat ik nu toch ook maar weer eens mijn snaveltje moest opendoen om u wat te vertellen, maar eigenlijk weet ik niets belangrijks. 
Alles gaat hier zo zijn gangetje. 
Er is wel een raar ding in onze tuin neergezet, het is groot en ik weet niet waar het voor dient. 
de binnenkant van het ding in de tuin
Op een dag kwam ma Tok met een man de tuin in, die man zette de bak, zo noem ik het maar even, neer en ging daarna weer weg. Hij had ook even in ons huis gekeken, we zaten toen nog op stok, het was nog best vroeg in de morgen. Hij zei een paar dingen tegen ma Tok, die knikte en beloofde te doen wat de man zei. Daarna ging zij onze voerbak van de balk, waaraan hij al heel lang hing, afhalen en ze hing hem weer op aan een andere balk. Waar zou dat goed voor zijn? Ik begreep het niet, maar het maakte mij ook niet echt iets uit en de anderen ook niet. 
De bak bleef stil op zijn plek staan en ik dacht er niet meer aan. 
een muis
Wat mij wel opviel was dat er niet meer zo heel veel muizen door ons huis heen renden als we 's nachts op stok zaten. En er lagen ook iets minder van die vieze keutels op de grond. Natuurlijk waren ze er nog wel, ik zag er nu en dan eentje proberen van de trap naar onze hangende voersilo te springen. Haha, mis! 
Nu begreep ik waarom ma Tok die silo aan de andere balk had gehangen, eerst hing hij vlakbij onze trap en nu niet meer. 
Zou die grote glimmende bak in de tuin ook met de muizen te maken hebben? 
de buitenkant van het glimmende ding in de tuin
Zouden er door dat ding nu minder muisjes zijn? Maar hoe kon dat? Na een paar weken kwam er een andere man met ma Tok onze tuin in. Ze gingen naar dat glimmende ding en de man maakte het open. Hij haalde een soort schuimspaan tevoorschijn en daarmee ging hij in het onderste deel van de bak scheppen. Ik stond er met mijn snaveltje bovenop, want al houd ik mij graag op de achtergrond, nieuwsgierig ben ik wel. 
Ik wist niet wat ik zag toen de schep weer omhoog kwam: er lag iets nats en donkers in. De man deed het in een vuilniszak, die hij ook bij zich had en de schuimspaan verdween weer in de bak. Opnieuw kwam er zo'n nat donker ding
de vangbak van binnen

omhoog. Ik rekte mij uit om beter te kunnen kijken en ma Tok, die dat zag, zei tegen mij dat deze man dode muisjes kwam ophalen. Die waren in de bak gegaan om te snoepen en daarbij waren ze in de alcohol gevallen. Een mooie dood, zou je kunnen zeggen, er zijn vast heel wat mensen die graag willen verdrinken in een bak met bier of wijn of andere alcoholhoudende drank. Of muizen het daarmee eens zijn weet ik niet, maar dood waren ze wel. De man bleef maar scheppen tot er niets meer in zijn schep kwam. Hoeveel muisjes hij naar boven had gehaald? Elf! 
"Een goede score," zei hij en ma Tok was het met hem eens, al zei ze dat er nog veel meer muizen waren in de tuin. "Daarom blijft de bak ook staan," zei de man en hij vulde het muizensnoep aan, zodat ze weer de bak in zouden gaan. 
Ik ga die bak goed in de gaten houden, want ik wil graag weten hoeveel muizen er zo dom zijn om daar naar binnen te gaan.

1 opmerking: