vrijdag 26 maart 2021

Eindelijk lente


 Barbara:

Het wordt lente, ik voel het in mijn hele lijf. 
En lente betekent kuikens. 
En kuikens betekent broeden. 

Floortje is broeds
Ik ben dus broeds. 
En ik niet alleen, nee, Floortje zit al meer dan een week in het legnest op het daarin liggende kalkeitje. Omdat ik ook wil broeden ben ik op een morgen, toen zij net even naar buiten was gestuurd door ma Tok, snel op haar plekje gaan liggen. Natuurlijk kwam Floortje weer terug en zij eiste haar plaats weer op, maar ik wilde niet opstaan, omdat ik net zo lekker op het kalkeitje zat. Floortje werd boos op mij en ze zette het op een gillen, niet normaal! Wat kan die Floor tekeer gaan, zeg. 
Tsaar Nikolaas kwam kijken wie er zoveel lawaai maakte. 
Barbara en Floortje samen in het legnest
Hij lachte toen hij zag dat wij vochten om een broedplekje en daarna keek hij heel wijs en kakelde: "Waarom gaan jullie niet samen in dat legnest liggen, dan blijft dat eitje zeker warm." 
Floor en ik keken elkaar aan, we vonden het eigenlijk best een goed idee. Dus kropen wij naast elkaar bovenop het eitje en zo zaten wij de hele dag lekker te broeden. 
's Avonds kwam ma Tok onze deur sluiten en ze telde ons: "veertien, vijftien, zestien..., hé, dat klopt niet, even opnieuw, .... veertien, vijftien, zestien... 
Hoe kan dat nou, wie is er niet? 
Ik heb Floortje toch ook meegeteld in het legnest." 
Ze keek nog een keer het hele Tok-huis rond en opeens kreeg ze een idee. 
Barbara (links) en Floortje (rechts) op de stok gezet
Ze tilde Floor uit het legnest, wat natuurlijk weer een hels kabaal opleverde. En ja, daar zag ze mij zitten. Ik had onder Floor gezeten en daarom had ze mij niet gezien. "Gekke meiden," zei ma Tok en ze zette eerst Floortje en toen mij op de stok bij de anderen. 
Wij waren het helemaal niet met haar eens en zodra ze de deur achter zich had dicht gedaan daalden we af naar ons nest, waar we weer lekker verder gingen broeden. Nou ja, broeden is het nog niet echt, uit een kalkeitje komt nooit een kuiken, dat weten wij ook wel. 
We zijn niet gek! 
ma Tok heeft 2 legnesten naast elkaar gezet voor broedsters
Maar we moeten altijd eerst bewijzen dat we echt broeds zijn voordat we mogen broeden van ma Tok. 
Ze zal het nu toch ook wel tijd vinden voor kleintjes, het is al veel minder koud dan een paar weken geleden, wat was het toen gemeen kil buiten. En in het huis was het ook niet echt aangenaam, al konden we wel lekker tegen elkaar aankruipen op de stok. 
Zou Pippa ook weer broeds worden? Dat kan haast niet anders, als ze niet wil broeden is ze ziek. 
En Pavlova, zou die ook al broedse neigingen krijgen? Zij is nog niet eens een jaar oud, ik vind dat zij eerst maar eens een poosje van het vrije leven moet genieten. 
tsaar Nikolaas en Lisa

Lisa en Linda scharrelen vaak om Nikolaas heen, die zullen vast broeds worden. 
Dan gaat het nog druk worden hier in de tuin. 
Zou ma Tok genoeg hokjes hebben voor alle broedsters? 
En hoeveel eitjes zouden we krijgen? 
Hoeveel kuikens zouden er uitkomen en hoeveel van de kuikens zouden hennetjes zijn? 

Allemaal vragen die in de lente gaan spelen in een hennenleven. 
Het wordt weer een spannende tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten