vrijdag 21 januari 2022

Haantjesgedrag


Tsaar Nikolaas:

Ma Tok is ons allemaal aan het behandelen zodat die nare worminfectie zal verdwijnen. 

flesjes met vitamine voor door het drinkwater
Het ontwormingsspul in ons drinkwater is vies, maar met een schepje honing erdoor is het goed te drinken. 
We zijn nu bezig met een vitaminekuurtje, dat is nodig na het wormmiddel. En over een paar dagen krijgen we voor de zekerheid nog twee dagen het wormspul en dan weer vitamines. Het is een heel gedoe, maar volgens ma Tok werkt het goed, ze ziet nergens meer wormpjes in onze poep. 
Waarom we dan toch nog een tweede kuur krijgen? 
de tsaar in de aanval
Omdat die wormpjes eitjes leggen en als die uitkomen moeten ze ook nog weg. Het staat op het flesje zegt ma Tok en ze volgt de gebruiksaanwijzing precies op. 
Wat zegt u? Of ik ma Tok nog steeds aanval? 
Ja, dat doe ik trouw, ik spring iedere ochtend tegen haar benen met mijn sporen vooruit en ik pik ook in haar broekspijpen. 
Nee, hoger kan ik niet komen, hoewel ik haar pas in haar hand heb gepikt toen ze een waterbak op de grond zette. Het bloedde en ze begon te mopperen. Tja, moet ze maar handschoenen aan doen, ik kan er niets aan doen, ik moet mijn hennen beschermen tegen alles en iedereen, dus ook tegen ma Tok, die steeds zomaar de Tok-tuin in komt lopen. 
U zegt dat ze dat doet om voor ons te zorgen? Dat kan wel zo zijn, maar toch moet ik tegen haar opspringen, dat is nu eenmaal mijn natuur. Ik hoorde dat mijn voorganger het niet deed, nou dat was dan een slome haan, die niet wist wat zijn taak was. 
Toch hebben de hennen, die hem nog gekend
LazaRus, de vorige haan, was wel degelijk zorgzaam

hebben, het regelmatig over hem, ze vonden hem allemaal geweldig. Doe ik dan iets fout? 
Ik denk het niet, elke haan is verschillend en ze moeten het nu met mij doen hier. Het zou wel raar zijn als ik precies hetzelfde zou doen als een andere haan. 
Ik herinner me nog dat ik LazaRus om hulp heb gevraagd toen ik net hier was en de kippen mij nog niet accepteerden. Hij gaf geen antwoord en dat kon hij ook niet, want hij was dood, maar toch vond ik het een beetje flauw van hem. Maar goed, toen besloot ik dat ik het nu op míjn manier zou gaan doen en dat iedereen daar maar aan moest wennen, ook ma Tok. 
Nikolaas (onderaan) kijkt naar Trijntje
Ik treed de hennen regelmatig, dat is goed voor ze en voor mij ook. Ik heb een voorkeur voor de wat grotere kippen, zoals Trui, Sandra en Trijntje. Vooral de laatste vind ik erg mooi en lief is ze ook, ze laat mij bijna altijd toe, behalve als ze groente aan het eten is, dat vindt zij zó lekker dat ze zelfs mijn avances ervoor afslaat. Nu ik dit weet wacht ik even tot ze klaar is met eten, ondertussen pak ik dan gewoon één van de anderen. 
Of ik erbij kan, bij zo'n grote kip? Natuurlijk kan ik dat, een kip gaat liggen als een haan haar wil treden, dus het is geen probleem dat haar poten veel langer zijn dan de mijne. Zo, dat weet u dan ook weer. 

2 opmerkingen:

  1. Een haan om voor uit te kijken, ma Tok! Niet zo aardig dat je gepikt wordt. En in de zomer erg lastig als je met blote benen naar buiten gaat!

    BeantwoordenVerwijderen