vrijdag 15 juli 2022

Namen en letters


Xara:

Ik voel me best bijzonder nu ik twee grote vriendinnen heb gekregen. 
Wie dat zijn? 

Xena en Xandra
Die twee heel grote dames, wier naam met dezelfde letter begint als de mijne. 
Ik heb het hele alfabet overleefd en dat is best knap voor een krielkipje. Niet iedereen haalt dat hier. 
Ja, er zijn er wel meer op het ogenblik: Nadine (Nikolaas) en Wiske (Wendy en Willeke). 
En Odette dan, zult u vragen? Tja, die had het ook voor elkaar, maar Olga is inmiddels al onder de tuin verdwenen, dus dat telt maar half.  
Ik heb vandaag een hele poos met de twee X-en gekakeld. Ze zijn erg aardig en beschaafd, ze wachten netjes tot ze aan de beurt zijn met lekkers eten. 
Xena
Ik weet niet of ik dat zou doen als ik zo groot was, ik ben bang dat ik dan mijn grote lijf vóór de anderen zou zetten om de eerste hapjes te nemen.
Xena is iets groter dan Xandra, zij is ook iets ouder geloof ik, maar veel schelen ze niet in leeftijd. Ze zijn nog maar een half jaar oud en ze groeien nog een beetje door. 
Stel je voor: alsof ze nog niet groot genoeg zijn! 
Ik vind ze ook heel mooi van kleur, Xena is heel apart en Xandra heeft meer uitgesproken kleuren. 
Wie ik de mooiste vind? Dat zou ik niet weten, ze zijn zó verschillend dat je ze niet echt met elkaar kunt vergelijken. 
Ze hebben een heleboel veren aan hun voeten, dat lijkt mij best lastig bij het lopen, maar Xena kakelde
de veren aan de voeten van Xandra

dat zij er niets van merkte, ze is niet anders gewend. Ik vroeg aan Xandra of ze die veren al hadden toen ze nog kuikens waren, maar dat wist zij niet meer. Xena vertelde dat zij, zodra ze veren begon te krijgen op haar lijf, ook veren aan haar poten kreeg en dat dat dus bij Xandra ook wel zo geweest zou zijn. 
Wat zou ik graag zo'n kuiken zien! Misschien gaat ma Tok volgend jaar wel broedeieren halen van Brahma's, dat zou grappig zijn. Dit jaar nog niet, nee, er mag nu niet meer gebroed worden van haar omdat er al twee haantjes weg zijn
ei van Xena of Xandra (links) en ei van een krielkip

gegaan en de verdere broedpogingen op niets zijn uitgelopen. Dan hoop ik wel dat Xena en/of Xandra volgend jaar broeds worden, want wie van ons kan er nu zulke grote eieren uitbroeden? Er passen er vast maar twee onder een krielkipje. 
Hoe ik weet hoe groot de eieren van een Brahma zijn? Ik heb er één gezien, Xena of Xandra had haar eerste ei gelegd in het hondenhok. Ik denk dat het Xena is geweest, die is het oudste tenslotte. Oei, zo'n ei is gróót! Ik denk niet dat ik daar lekker op zou zitten om te broeden. Nee, dat moet echt een grote hen doen. 
Ma Tok bedankte de beide dames voor hun prachtige ei, ja, ze zei dankjewel tegen allebei omdat zij ook niet wist wie het had gelegd al had ook zij haar vermoedens. 
grote en kleine kippen in de Tok-tuin
Ze vertelde mij dat ze die grote eieren apart gaat bewaren, anders gaan de doosjes zo raar half open staan. Wie die eieren krijgt weet ik niet, er is vast wel iemand die ze graag wil hebben. 
Of ik nog eitjes leg? Dat is best een persoonlijke vraag, die stel je niet aan een hen van mijn leeftijd. Ik geef er dan ook geen antwoord op. Het maakt ma Tok niet uit of ik al met pensioen ben, zij heeft gezegd dat wij hier wonen voor ons plezier en niet om eieren te leveren. Daarom zijn wij hier in de Tok-tuin ook zo gelukkig allemaal.

4 opmerkingen:

  1. Prachtige kippen die Xena en Xandra. Ik zou het ook leuk vinden om Brahma,s te houden maar ik ben bang dat ze niet door t deurtje van mijn hok passen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar was ik ook bang voor, maar het lukt ze toch om door de deur van een gewoon kippenhok te gaan. Hun omvang bevat vooral veel veren en die kunnen plat.

      Verwijderen
  2. Ik heb ze gezien, de nieuwe kippen en ze zijn prachtig! Mooie kleuren en volgens ma Tok ook heel lief.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie kippen! Groetjes vanaf polar circle

    BeantwoordenVerwijderen