vrijdag 28 oktober 2022

Vrijheid voor Amalia en haar vriendinnen


Amalia:

Ik zit hier nu al zo lang in deze ren, ik word het een beetje zat. 

alle 5 de A-s weer samen in de ren
Begrijp me niet verkeerd, het is hier goed van eten en drinken en frisse lucht, maar de andere kippen en het haantje scharrelen zo lekker door de hele tuin, dat wil ik ook. Ik vind het gewoon niet fijn om minder vrij te zijn dan de anderen. Ja, Annemarie, Angelique, Alexia en Ariane zitten hier ook, dat is waar en drie van hen hebben zelfs een hele poos in een veel kleiner hok gezeten in het mensenhuis, dus ik mag eigenlijk niet klagen. 
met z'n vijven op stok in het Loo
Ja, u begrijpt het goed, Alexia en Ariane zijn ook weer in de tuin. 
Ze zijn genezen verklaard door ma Tok en mochten ook weer in de ren van het Loo. Dat is erg fijn voor hen en ook lekker gezellig 's nachts als we met ons vijven op stok gaan. Dat past net en dat maakt het extra knus. 
Maar die tuin ziet er zo aanlokkelijk uit! Wij moeten nog een week wachten en dan mogen we los, heeft ma Tok gezegd. Ik vind het onzin dat we nog zeven dagen vast moeten zitten, maar ik heb hier niet zoveel te zeggen heb ik gemerkt.
de tuin lokt...

Het is voor onze veiligheid en vooral voor die van de rest van de familie Tok. Natuurlijk wil ik niet dat er nog meer kippen ziek worden, ik ben juist zo blij dat iedereen weer beter is. Maar die tuin hè, die roept bijna naar ons en naar mij in het bijzonder. 
En tsaar Nikolaas kijkt vaak zo verliefd naar mij, ik wil graag naar hem toe maar er zit nog steeds gaas tussen ons. Dat wordt wel een koninklijke bruiloft straks, een tsaar met een prinses. 
is de tsaar verliefd op Amalia?
Ja, ik zie het al helemaal zitten. Natuurlijk zal ik niet zijn enige hen zijn, maar toch vast wel een favoriet. 
Ma Tok wil eerst het Tok-huis helemaal schoonmaken voordat wij erin gaan, dat vind ik een beetje overdreven, zoveel moeite hoeft zij niet te doen voor ons, wij zijn al tevreden met een lekkere scharreltuin en een droog plekje om te slapen. Ze zegt dat alle veren van de rui eruit moeten en ook de eventueel nog aanwezige luizen. Die gaan nu wel dood als ze ons bloed opzuigen, maar ma Tok heeft liever dat ze al weg zijn voordat ze
Xandra kijkt boos als ze denkt aan luizen

ons hebben geprikt. Ik ook, want die beestjes kriebelen vreselijk zeggen ze. Ik heb ze niet, nooit gehad ook, maar één van die heel grote hennen, Xandra heet ze, kakelde dat het geen pretje was. Tja, als je dan ook nog zo'n enorm lijf hebt lijkt het me wel lastig als het overal jeukt. 
Ik hoorde dat mevrouw Wies wel wilde komen helpen met poetsen; dat is erg lief van haar, maar ik vind dat ma Tok zoiets toch alleen moet kunnen. Had ze maar niet zoveel kippen moeten nemen. 

Of wij aan de leg zijn vraagt u? 
Nee, we zijn nog in de rui en daarna gaan we vast naadloos over op onze winterstop. 
Amalia staart door het gaas naar haar geliefde

Er wordt nog wel gelegd in het Tok-huis, ik zie ma Tok soms voorzichtig lopen met een paar eitjes in haar hand, die brengt ze naar de schuur. Wat er daarna mee gebeurt weet ik niet en dat vind ik ook niet belangrijk, het is nu toch geen tijd om te broeden, dat komt pas weer in het voorjaar en dat duurt nog best lang. Dan zitten wij allang bij de anderen in de tuin en in het Tok-huis.

Ik kan bijna niet wachten, misschien krijgen de tsaar en ik dan wel kuikens!
Dat moeten dan wel prachtige prinsjes en prinsesjes worden. 
Ik word helemaal warm van binnen als ik daaraan denk, u ook?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten