vrijdag 27 januari 2023

Colleges filosofie


Odette:

Wat jammer hè, dat Floortje is overleden. Ik vond haar juist zo'n leuk hennetje. 

Angelique
Zij dacht ook na over de dingen, net zoals ik dat altijd doe. 
Ik had haar graag opgeleid tot filosoof, zodat zij mij zou kunnen opvolgen als ik er niet meer ben, maar nu is zij nog eerder gegaan dan ik. 
Hoe moet dat nu? 
Ik laat mijn gedachten regelmatig gaan over de kippen hier en dan vooral over de jongere hennen; ouderen kunnen mij wel opvolgen, maar die blijven niet zo lang meer leven, dan moet er al snel weer een nieuwe denker worden gezocht. Eerst dacht ik aan de nieuwste aanwinsten, de A's om ze zo maar even te noemen. Maar niemand weet waar ze vandaan komen en van sommigen weten we de leeftijd niet, al zien ze er allemaal best jong uit. Ik zie Annemarie al een poosje moeilijk lopen,
Yneke
soms op één poot en soms een beetje mank, dus ik denk dat ik haar maar oversla, stel je voor dat zij iets mankeert waaraan ze dood gaat, dan moeten we meteen weer een nieuwe filosoof zoeken. Angelique lijkt mij een aardig meisje, die is wel kandidaat. Amalia is een beetje te bazig naar mijn smaak en Alexia en Ariane zijn mij een beetje te volgzaam. 
Yneke is ook een lief kipje, die heeft ook potentie, Yolanthe vindt zichzelf een beetje te belangrijk en Zaza... tja, die is mij wat te wispelturig. 
De twee grote dames zijn ook wel rustig en nadenkend, die zouden ook kunnen, maar ik weet niet of zij zichzelf niet te groot vinden om naar mij te luisteren als ik hen iets wil leren. 
Willeke
Willeke zou ook kunnen, Wendy is een beetje te pinnig, Quinoa is ook een mogelijkheid, Pavlova is een beetje teveel van adel, Trui is aardig, maar zij denkt niet zoveel na, Lisa en Linda zijn haaibaaien, Daantje is zeker geen kandidaat, die denkt alleen aan kattenkwaad. Babette, Annette en Xara zijn niet meer de jongsten, dus die laat ik ook buiten beschouwing. 
Angelique, Yneke, Willeke en Quinoa zijn dus de meest belovende filosoofjes in de dop. 
Toen kwam de vraag hoe ik dit verder moest aanpakken. 
Ik bedacht dat ik een filosofen-klasje zou gaan maken, zodat ik zou
Quinoa

kunnen kijken wie de geschiktste is om mij op te volgen. 
Zo gedacht zo gedaan. 
Ik stapte eerst op Yneke af, die vind ik erg lief. Ik vroeg haar of zij ervoor voelde om wat te leren over filosofie. Ze keek me een beetje wazig aan en ik begreep dat zij niet wist wat ik bedoelde, dus ik legde uit dat een filosoof nadenkt over alles. Dat leek haar wel wat. 
het Loo-college
Zo, nummer één was binnen. Angelique vond het ook een leuk idee, zij wilde graag iets bijleren kakelde ze. Willeke stemde ook toe maar Quinoa, die nota bene mijn broeddochter is, kakelde dat zij daar helemaal geen zin in had, zij scharrelt liever door de tuin dan te zitten suffen, zoals zij nadenken noemde. 
Ik was blij dat zij meteen "nee" kakelde en niet pas nadat ik
moeite voor haar had gedaan, al schaamde ik me wel een beetje dat mijn eigen broeddochter mijn vak als "suffen" bestempelde.
 
En zo is het gekomen dat wij morgen beginnen met de eerste beginselen der filosofie te bestuderen. 
We gaan onze lessen houden in het Loo, dat staat toch leeg, daar zullen we niet gestoord worden.


1 opmerking:

  1. Ik gok op Angelique als nieuwe filosofe. Toen ik in de tuin liep, kwam ze gelijk naar me toe. Even overleggen over Floortje. Het is ook een heel tam, toegankelijk kipje. Dat zijn goede eigenschappen!

    BeantwoordenVerwijderen