vrijdag 18 augustus 2023

Daklozen


Angelique:

Zoals u weet slaap ik elke nacht met Amalia, Alexia en Ariane in de grote struik en niet in het Tok-huis. 

de vier A's door ma Tok in het Tok-huis gezet
Waarom wij dat doen? 
We waren dat gewend bij de vorige mensen bij wie we woonden, die hadden niet eens een hok voor ons, dus we moesten wel buiten slapen. En wie dat eenmaal gewend is wil niet anders meer. Het is heerlijk altijd frisse lucht om je heen te hebben en een dak van bladeren boven je. 's Morgens hoef je niet te wachten tot iemand het hok of huis voor je open doet, je bent gewoon gelijk buiten, zo van je tak in de tuin. 
Ma Tok heeft ons, toen we hier net waren, een paar avonden van onze
lekker slapen in de grote struik

tak in het Tok-huis gezet, toen moesten we wel binnen slapen. Zij dacht dat we er wel aan zouden wennen, maar we vonden het niet echt fijn. Gelukkig begreep pa Tok ons beter, hij liet ons gewoon in de struik zitten en ik denk dat hij aan ma Tok heeft uitgelegd dat ze ons best onze gang kon laten gaan, ook als het regent of koud is, want daarna heeft ze ons nooit meer binnen gezet. Wij zijn gewoon doorgewinterde buitenslapers. 
Toen het een keer erg hard onweerde en stormde in de nacht kwam ze kijken of het wel goed met ons ging, dat vond ik dapper van haar; gelukkig liet ze ons gewoon zitten toen ze zag dat wij allemaal
de begroeting van ma Tok in de morgen door de 4 A'tjes

een veilig droog plekje in de struik hadden gevonden. Daarna is ze nooit meer gekomen als het hard regende of stormde, ze durft er nu op te vertrouwen dat we onszelf kunnen redden. En nu het zomer is is het echt heerlijk om buiten te slapen. 
De twee grote meiden, Xena en Xandra, zijn broeds, dus die komen Soestdijk niet uit voordat ma Tok ze, met een beetje moeite, naar buiten tilt; zo zijn wij met ons vieren dan een poosje de baas in de Tok-tuin. Amalia "kraait" op haar manier nog wel eens voor de grap, ze krijgt dan antwoord van de tsaar, die nog binnen zit. Wij moeten daar alle vier om lachen, we denken dat hij niet weet dat het één van zijn onderdanen is die kraait. En er is niets leukers dan de baas voor de gek houden. 
eivoer in de pik-tafel
Wij komen met ons vieren elke ochtend ma Tok begroeten als zij de tuin in komt, dat vindt ze erg gezellig. Zodra we de deur horen rennen we ernaartoe. Ze zegt dan vrolijk "Goeiemorgen meisjes," tegen ons en wij kakelen "Ook goeiemorgen," terug. Ze gaat altijd eerst de twee groten uit hun hok halen en dan is het tijd voor wormpjes. Al strooiend loopt ma Tok naar het Tok-huis, waarvan ze de deur opent en zegt: "Kom maar naar buiten, dames en heer." Als iedereen er is strooit ze nog even verder. Vandaag kregen we ook lekker ei-voer, omdat we in de rui zijn. Er lagen alweer heel wat veren in het Tok-huis en in de tuin ook. 
Zo komen we de rui wel door en zijn we weer snel helemaal mooi.

1 opmerking:

  1. Ja, kippen A,A,A,en A blijf lekker in je struik slapen!
    Als jullie in onze tuin sliepen zou je visite van vriendelijke wallabies kunnen krijgen, als het avond en ochtend is.
    Groeten van uit Tasmania xxx

    BeantwoordenVerwijderen