vrijdag 25 augustus 2023

Een boom planten


Lisa:

Ma Tok heeft een boom geplant in de Tok-tuin.

de dode roos met de lekkere sprietjes
Nou ja, een boom ..., een heel klein boompje. 
Als alles goed gaat zal hij wel groter worden. Hij staat op de plaats waar de dode roos stond, u weet wel, waar die lekkere groene sprietjes bij stonden, die door Zaza werden opgegeten, waardoor ze vast kwam te zitten. 
Om dit boompje heen heeft ma Tok geen gaas gezet. Dat is niet nodig omdat het een naaldboompje is en wij lusten geen naalden. We proberen er nu en dan wel aan te pikken, mar lekker is het niet. 
Ik moet zeggen dat het wel een verbetering is na die dode struik met gaas eromheen, dat was echt
het gegraven gat

geen gezicht. 
Ma Tok had ons eten en drinken gegeven en de zitstokken schoongespoeld, we hadden lekkere wormpjes gegeten en ook nog wat slabladeren, die over waren. Kortom, we waren weer helemaal verzorgd en we scharrelden gezellig rond, toen ma Tok de roos verwijderde. De omheining had ze de dag ervoor al weggehaald. 
Daarna ging ze een gat graven. Daar waren wij natuurlijk als de kippen bij, als er gegraven wordt komen er bijna altijd wormen tevoorschijn. Dat was deze keer ook het geval, een paar van ons renden rond met een vette regenworm in hun snavel. Trui had er één te pakken die echt heel groot was en tot mijn verbazing floepte die zomaar naar binnen. Ma Tok
het mini boompje

griezelde ervan, maar ik was een beetje jaloers. 
Toen het gat diep genoeg was ging ma Tok het mensenhuis in en even later kwam ze naar buiten met een plantenpot, waarin het boompje stond. Het was jaren geleden een mini-kerstboompje geweest, het had in de kamer gestaan met heel kleine lampjes erin en daarna op het balkon. 
Ma Tok begon de pot te verwijderen, wat niet gemakkelijk ging, de wortels van het boompje waren er doorheen gegroeid en ze wilde die wortels niet kapot maken. Ze knipte met een schaar de buitenste pot kapot, maar er bleek nog een kleinere pot in te zitten.
het boompje staat

Die moest ook weg. 
En ma Tok begon te mopperen toen daarin nóg een potje zat. Ze had er heel wat werk aan, maar met behulp van wat water kreeg ze eindelijk alle drie de potten van de kluit af. 
Ze wilde het boompje in het gegraven gat zetten, maar door ons gezoek naar wormen was dat weer half dicht gegaan, zodat ze eerst weer moest graven. U begrijpt dat dat met enig gefoeter gepaard ging maar eindelijk stond het kleine ding op zijn plaats. De uitgegraven aarde werd weer terug geschept en het boompje kreeg een hele sloot water om te drinken. 
het nieuwe boompje is nog erg klein

Ma Tok veegde de tuin nog een beetje aan en toen vond ze het wel mooi genoeg. 
Hijgend en puffend ging ze weer naar binnen. 
Ik moet kakelen dat het er best grappig uitziet zo in onze tuin, vindt u ook niet? 
Al moet het kleintje nog wel flink gaan groeien, anders struikelen Xena en Xandra er nog over.

2 opmerkingen:

  1. Mooi!!
    Wie weet, kansje op kerstcadeautjes onder het boompje in December!
    Groeten vanuit Tasmania.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Boompje moet nog een hoop groeien!

    BeantwoordenVerwijderen