vrijdag 15 september 2023

Groei


Trui:

Onze rui begint al op te schieten. 

voorraadje eitjes
Nou ja, niet bij iedereen, maar de meesten zien er al weer een beetje fatsoenlijk uit. Degenen die klaar zijn met het produceren van een nieuw verenpak leggen ook weer eitjes. Ma Tok heeft alweer een voorraadje in haar koelkast, zei ze. Of we nu nog gaan broeden? Nee, hoe komt u erbij? Het is toch veel te laat in het jaar? De herfst gaat beginnen en dan is er veel te kort daglicht voor de kuikens. Eten doen kippen niet in het donker en zo zouden de kleintjes veel te weinig groeien. Ja, dat is de reden dat wij in het voorjaar broeds worden en niet in de herfst of de winter. 
het nog niet erg groeiende boompje
Wat zegt u? 
Dat had ma Tok ook al gezegd? 
Daar had ze dan gelijk in en we mochten het in onze verhaaltjes ook niet meer over broeden hebben, maar ja, als u er zelf over begint moet ik wel antwoorden. 
Dan zal ik over een ander groeiproject vertellen. 
Het mini-boompje in onze tuin. 
Het groeit nog voor geen meter kan ik u meedelen. 
Ma Tok heeft er toch weer een hekje omheen gezet, niet omdat wij ervan eten, maar omdat we de grond waarin het boompje staat zo lekker rul vinden. Een prima plekje om naar wormen te graven. 
het boompje met beschermend hekje
En zo kwam het boompje helemaal scheef te staan, wat vast niet goed is voor de groei. Stel je voor, straks komen de wortels boven de grond uit en dan gaat er van groter worden helemaal niets meer komen. Nu graven we nog wel om het hekje heen, maar het boompje is veilig. Ma Tok geeft het nog steeds water; ze gebruikt daarvoor het water uit onze drinkbakken voordat ze daar schoon water in doet. Het boompje krijgt ons oude water. Omdat het toch in de grond zakt vindt hij of zij het niet erg dat het een beetje zanderig en vies is geworden. 
worminfectie bij kippen ((foto internet)
Wij krijgen momenteel een middeltje tegen wormen door ons drinkwater, dat doet ma Tok elk voorjaar en elke herfst. Dit om te voorkomen dat er wormpjes in onze darmen gaan leven. Geen meelwormen, maar heel nare wormpjes, die onze darmen kapot maken, zodat ons eten niet goed kan worden opgenomen. Dat wormmiddel is niet lekker en om ons een beetje te helpen doet ma Tok een schepje honing door ons water. Dat is wél lekker en zo drinken wij genoeg van het medicijn. Als het kuurtje klaar is krijgen we vitamientjes door ons water om de darmen sterk te maken. 
En dan zijn we weer helemaal klaar voor de winter. 

2 opmerkingen:

  1. Dag Ma Tok, wat ziet TRUI er mooi uit!!!☺ we genieten elke week van je verhaaltjes. Groetjes😏

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja Trui’s veren zijn erg mooi, prachtig jasje🙂, of jurkje?
    Jammer dat we te ver weg wonen voor een bestelling eitjes ✈️
    Groeten vanuit Tassie ☀️

    BeantwoordenVerwijderen