vrijdag 8 september 2023

Rui en een aanval

Wiske:

We zijn allemaal heel erg in de rui. 

Wiske kijkt naar de losse veren in de tuin
Als ma Tok 's morgens de tuin in komt komen de veren haar al tegemoet. In ons huis ligt ook een heel tapijtje van veren en dons. 
We voelen ons nooit optimaal als we ruien en we leggen dan ook niet of nauwelijks, we hebben onze energie hard nodig om nieuwe veren te maken. Gelukkig weet ma Tok dat we in deze tijd extra eiwit nodig hebben, dus ze is nog guller met het strooien van meelwormpjes en we krijgen ook regelmatig eivoer in de piktafel. Dat vinden we allemaal erg lekker, dus in de rui zijn heeft niet alleen maar negatieve kanten. 
Xandra ziet er best gek uit, haar verenpak is dun op sommige
Xandra met haar mottige jas

plekken, waardoor het wel lijkt of ze een mottige jas aanheeft. Ze moest er zelf om lachen toen Xena het tegen haar zei. Xena zit nog best goed in de veren, ik weet niet of zij nog moet beginnen met haar verenwisseling of dat ze al klaar is, dat kan ook. 
De tsaar ziet er ook een beetje rommelig uit. En ikzelf ook, maar dat zie ik niet omdat ik nooit in de spiegel kijk. 
Of wij hier dan een spiegel hebben vraagt u? Nou nee, niet echt, maar als het heeft geregend kunnen we de plassen wel als zodanig gebruiken. 
Yolanthe is het meest ijdel van alle Tok-dames, zodra er een plas is
ijdele Yolanthe

staat zij zichzelf uitgebreid te bekijken en haar veren glad te strijken. 
Een voordeel van de rui is dat er nu niemand meer broeds is, zodat ma Tok niet elke dag kippen naar buiten moet dragen. Vooral bij Xena en Xandra was dat een hele klus. 
Omdat Nikolaas de laatste tijd niet meer zo lelijk deed tegen ma Tok kwam ze vandaag met blote benen de tuin in om even snel iets uit de grote schuur te pakken. 
Dat had ze beter niet kunnen doen. Ik weet niet wat de tsaar dacht, misschien zag hij gevaar in die benen, maar hij vloog op ma Tok af en begon heftig in haar voet te pikken. Ma Tok sprak hem ernstig toe, waarop hij zowaar wat afstand nam. Nikolaas kakelde dat ze zich niet zo moest aanstellen, het bloedde niet eens, maar ik vond het toch behoorlijk brutaal van hem. 
Nikolaas vlak voor de aanval
Later vertelde hij me dat hij erg was geschrokken omdat hij een raar geluid had gehoord toen ma Tok net in de tuin was, hij dacht dat er gevaar dreigde voor ons en viel toen maar het eerste wat hij zag aan. Dat waren nu toevallig de benen van ma Tok, daar kon hij toch ook niets aan doen. En waarom had ze haar laarzen niet aangedaan, dan had hij meteen geweten dat zij het was en niet een vreemde. 
Volgens mij zoog hij dat uit zijn poot, ik had helemaal geen geluid gehoord. Maar goed, ma Tok zal de volgende keer wel weer haar laarzen aandoen. Of een lange broek. Maar daarvoor is het een beetje te warm, zei ze. 
Tja, het ligt er maar aan waar je prioriteiten liggen, hè?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten