vrijdag 17 november 2023

In memoriam: Babette


Ma Tok:

Babette kwam in de Tok-tuin samen met haar vriendin Barbara. 

Barbara en Babette bij aankomst
Het was 2016, dus alweer een tijdje geleden. LazaRus was toen nog de baas hier en Anne C was zijn hulphaan. 
Nadine was de eerste met wie ze kennis maakten, zij zat naast hen op de stok in het Tok-huis. Nadine was erg blij dat er twee bruine kipjes bij de familie waren gekomen, zij was destijds de enige in die kleur hier. 
De twee "kleintjes", zoals ze werden genoemd, waren snel gewend en ze hadden het erg naar hun zin. Al in het voorjaar van 2017, haar eerste lente in de tuin, broedde Babette drie kuikens uit, die het heel gezellig hadden omdat
Babette met haar kuikens

er dat jaar heel veel kuikens uit hun eitjes kropen hier. Het waren er wel veertien! Er waren nogal wat haantjes bij, die allemaal naar Hoogendoorn verhuisden om van daar uit hun eigen toompje hennetjes te gaan houden. 
In 2018 broedde Babette nog twee kuikens uit, Inge en Iyona, zij waren zijdehoentjes. Iyona werd omgedoopt tot Iona toen hij begon te kraaien en Inge leefde niet zo lang, ze werd maar drie jaar oud. Vorig jaar ging Babette's  kleine vriendinnetje Barbara plotseling dood, dat heeft haar veel verdriet gedaan. 
Babette in betere tijden
Op een dag zag ik dat Babette op haar rug lag in de tuin, ze kon niet meer overeind komen, maar toen ik haar weer op haar pootjes zette liep ze vrolijk op de meelwormpjes af om te gaan snoepen. 
Ze heeft daarna nog bijna een jaar geleefd, maar toen ik op vakantie was merkte oom Tok dat er iets niet in orde was met haar. Hij pleegde overleg met mij en ging met haar naar de dierenarts, die antibiotica voorschreef. Oom Tok heeft haar dat gegeven, maar helaas lag ze de volgende morgen levenloos in het aparte ziekenhokje, dat door mevrouw Marit zorgzaam in de grote schuur was gezet. 
Ze is zeven en een half jaar oud geworden. Oom Tok en mevrouw Marit hebben haar samen begraven vlakbij haar geliefde Barbara, zodat ze nu voor altijd samen zijn.

Vaarwel lief kleintje, we zullen je niet vergeten. 

1 opmerking: