vrijdag 12 april 2024

Ongewenste geluiden in de Tok-tuin


Zaza:

De tsaar heeft ons allemaal de opdracht gegeven iets leuks te bedenken, zodat er weer wat vrolijkheid in de tuin komt na alle ellende van de laatste tijd.

zelfs in het Tok-huis dringt het vocht door
De rust was net weer teruggekeerd hier toen ma Tok met een man de tuin in kwam lopen. Hij ging achter ons huis kijken en ging toen weer weg. Dat was het dan, dacht ik, maar even later kwam hij terug met een enorme slang, die hij vanuit zijn auto in de straat door de poort tot achter ons huis sleepte. En daarna ging hij herrie maken, die slang. Ma Tok stond er bij, dus het zou wel goed komen, dachten wij, maar na een poosje hoorden we de man zeggen dat hij het niet voor elkaar kreeg, dat het in de grond helemaal verstopt zat en dat er iemand anders moest komen om de boel uit te graven. 
de losse pijp en de put
Wat er aan de vleugel was? 
Dat wist ik ook niet. We hadden wel gemerkt dat het achterin de tuin heel nat was geworden de laatste tijd, ook als het niet regende, het leek wel een moeras. En zelfs in ons huis was er een natte plek op de muur, dat leek wel een beest. 
Hoe dat kwam? De schilder had gezien dat de afvoerpijp van ons dak verstopt zat en daardoor stond ons hele dak vol water. Hij had de pijp losgemaakt en doorgespoten, maar dat hielp niet echt omdat er dieper ook een verstopping zat. Dus de bovenste pijp werd los gelaten, zodat het water in elk geval van ons dak af zou lopen. Het liep nu zo de tuin in en daarom was het zo nat
de graafbenodigdheden inclusief de radio
geworden. De man met de slang had geprobeerd de pijp in de grond open te maken, maar dat ging dus niet. 
Een week later kwam er weer een man kijken met ma Tok en deze man had een schep bij zich om de pijp uit te graven. Hij had nog iets meegebracht, iets dat ook lawaai maakte: een radio. Hij dacht dat wij zijn muziek wel mooi zouden vinden en dat we mee zouden gaan zingen, maar eerlijk gezegd vonden wij het vreselijk. En hij bleef nog lang ook. Hij groef en hij groef, tot hij een put ontdekte. Die ging hij helemaal uitscheppen en daarna maakte hij
achter de struikjes schuilen voor de herrie

een nieuwe pijp vast in die put. 
Het duurde allemaal heel erg lang en net toen wij aan de tsaar wilden gaan vragen of hij die man even in zijn benen wilde pikken zodat hij op zou schieten was hij klaar. 
De muziek stopte abrupt en het was weer heerlijk stil in de tuin. 
Wij slaakten allemaal een zucht van verlichting en ma Tok kwam even kijken hoe het geworden was. 
Ook zij had de muziek niet mooi gevonden, maar zij was haar huis binnen gegaan, terwijl wij het de hele tijd hadden moeten aanhoren. 

Tot onze vreugde is alles nu weer normaal in onze tuin, het wordt ook al een beetje droger. 
de tsaar hoefde gelukkig niet in de benen van de man te pikken

Ma Tok vertelde dat zij bijna was overgeschakeld op het houden van eenden in plaats van kippen in die natte tuin. 
Gelukkig knipoogde ze daarbij naar mij, zodat ik zou begrijpen dat zij het niet meende. 
Ik was even bang geweest dat zij het echt van plan was geweest, maar nu begreep ik dat zij ook gehoor had gegeven aan de oproep van de tsaar. 
Welke oproep? 
Om grapjes te maken natuurlijk, zodat we weer eens lekker zouden kunnen lachen. 
En dat deden we toen maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten