vrijdag 7 september 2018

De ramp


LazaRus:

Er is iets vreselijks gebeurd.
Een echt drama, een ramp, een catastrofe kun je het wel noemen.
Nee, niet bij de familie Tok, maar wel bij een kippenfamilie hier niet zover vandaan.

de kipjes van mevrouw Yvonne (vóór de ramp)
Hier in de buurt, tussen water en weilanden, woont een vriendin van Ma Tok. Zij is ook wel eens bij ons geweest, ze wilde de familie Tok graag in levenden lijve zien. En Ma Tok is ook bij haar op bezoek geweest om kennis te maken met haar kippen.
Vijf Cochins woonden daar.
Ja, ik zeg woonden, dat was vóór het drama, de ramp, of hoe je het noemen wilt. Wat is er dan voor verschrikkelijks gebeurd daar? zult u vragen. Wel, dat zal ik u vertellen.
Mevrouw Yvonne, die de zorg voor deze kippenfamilie heeft, kwam op een ochtend nietsvermoedend naar het kippenhok en zij schrok zich naar.
2 van de 5 lieve tamme Cochins
Wat zij zag was met geen pen te beschrijven, dus dat doen we ook maar niet, maar het kwam erop neer dat vier van haar vijf lieve, tamme Cochins wreed waren afgeslacht, waarschijnlijk door een bunzing, die kans had gezien het hok
binnen te dringen.
Eén van de vijf kipjes had de moordpartij overleefd, omdat zij zich muisstil had gehouden in het broedhok, waar ze al een poosje zat te broeden. Niet op eitjes, maar gewoon omdat ze dat zo fijn vindt. Dat stilzitten heeft haar gered, de andere vier hennen raakten in paniek en gingen fladderen, een sein voor de bunzing om ze te vangen en dood te maken.
Mevrouw Yvonne heeft de dode hennetjes uit het hok gehaald en alles schoon geboend. Daarna is de kippenwoning roofdier-proef gemaakt en omdat er nu nog maar één kipje over was ging mevrouw Yvonne snel nieuwe vriendinnetjes voor haar halen.

3 van de 5 nieuwe kipjes
                                      (v.l.n.r.: Cochin, Faverolle en kuifhoen)

Ze ging naar een boer en kwam terug met vijf nieuwe kipjes, drie Cochins, een Faverolle en een kuifhoentje. Dat ging allemaal goed, totdat het kuifje ziek werd en, ondanks de goede zorgen en medicijnen, overleed.

de 5 kipjes mogen los in de tuin lopen
(dit zijn de kippen van vóór de ramp)
Nu zijn er dus weer vijf kipjes in het hok en het ziet er weer gezellig uit.
Natuurlijk mist mevrouw Yvonne haar eerste viertal nog wel, maar het getok en gekakel uit het kippenhok is een grote troost voor haar. De hennetjes mogen ook los door haar tuin lopen, dat vinden ze geweldig, net zoals wij dat hier heerlijk vinden. Er is wel een groot water bij hun tuin, dus er moet wel enig toezicht zijn als ze loslopen, want de meeste kippen schrikken zó van het koude water als ze daarin vallen dat ze vergeten te zwemmen en dus verdrinken. Onze veren zijn ook niet echt waterdicht, dus die worden heel zwaar van het water en dan zinken we, met noodlottige gevolgen. Mevrouw Wies kan u daar de vreselijkste verhalen over vertellen.

Maar goed: het drama van deze familie is nu omgezet in een goed leven voor vier nieuwe hennetjes, die het prima naar hun zin hebben bij mevrouw Yvonne.
Wij wensen haar en haar kippenfamilie alle goeds en een lang leven toe.

Ma Tok: Laza vertrouwde mij toe dat hij dacht dat dit vreselijke drama niet gebeurd zou zijn als hij daar had gewoond. Hij zou die bunzing wel eens even mores hebben geleerd!

2 opmerkingen:

  1. Dappere Laza! Zie je wel dat ieder kippenhok eigenlijk een haan moet hebben! Wat een schrik voor mevrouw Yvonne, en een drama voor die arme kippen. Hopelijk zijn ze de schrik snel te boven en gaan de nieuwe kipjes een lang leven tegemoet.

    BeantwoordenVerwijderen