vrijdag 3 april 2020

Hamsteren en broeden


LazaRus:

Ma Tok was weer eens in een schoonmaakbui.

het schone nachthok van Soestdijk
Eerst werd Soestdijk onder handen genomen, alles ging uit het nachthok en er kwam nieuwe bodembedekking in, met tabak erbij, tegen de luizen.
Ook de voersilo werd leeggegooid in de tuin, Ma Tok had er muizenkeutels in gezien en ze wil niet dat Jenny en Yvette die per ongeluk in hun snavel zouden krijgen. En wij ook niet, wij komen ook wel eens in Soestdijk, om even rustig te zitten of om een eitje te leggen.
Dat laatste doe ik natuurlijk niet, maar dat had u vast al begrepen.



de mooie Hoogendoorn bestelbus
Omdat ons eten begon op te raken wilde ma Tok naar Hoogendoorn, maar dat is op dit moment niet zo'n goed idee wegens de gezondheid van pa Tok.
Dus ma Tok bestelde een grote voorraad scharrelmix en nog wat andere dingen voor ons en die werden een paar dagen later netjes in de tuin afgeleverd door een bezorger van Hoogendoorn, die met de mooie bestelbus voor de deur van pa en ma Tok verscheen.
Ons voer werd netjes in het Tokhuis neergezet, zodat ma Tok het zo in de grote ton kon kiepen. Ze was daar erg blij om, het scheelde haar
de in de voorraadton geleegde zakken
een heleboel gesleep met de kruiwagen vanuit de auto van pa en ma Tok, waar het anders altijd in vervoerd wordt.
Het was wel jammer dat ze nu niet hadden kunnen rondkijken bij Hoogendoorn, dat vinden ze altijd erg gezellig; er zijn leuke dieren en mooie kippen en hanen te bewonderen.
Maar goed, de buit was binnen, zoals ma Tok het noemt als ze weer eens een voorraad heeft gehaald.
Bij een andere winkel waren er al een paar zakken bodembedekking
het hennepstrooisel (eigenlijk voor paarden)
gehaald.
Ma Tok wil persé hennepstrooisel daarvoor gebruiken, omdat ze van een pluimveedierenarts heeft vernomen dat dat het allerbeste is. En voor minder doet zij het niet waar het ons betreft.
Soestdijk is dus al schoon, ons huis gaat binnenkort ook onder handen genomen worden.





Jenny en Yvette hebben u vorige
de broedeitjes, verstopt door Hannah, Inge en Babette
(foto van vorige week)
week verteld over het geheime broeden door Hannah, Inge en Babette. Ik wist al een tijdje dat zij dat deden, maar ik maak me er niet ongerust over. Ik weet namelijk iets dat verder niemand weet. Behalve ma Tok, die weet er alles van, want zij heeft het bedacht. Nee, ik vertel nog niet wat het is. Misschien kunt u er zelf achter komen.
Hoewel, gezien uw reacties en vooral het ontbreken daarvan op raadsels die u de laatste tijd zijn voorgehouden, heb ik niet meer zo'n hoge kam op van uw vermogen om te raden wat er hier aan de vleugel kan zijn.
Ik zal u dus maar een hint geven:
de broedeitjes (foto deze week)
kijkt u eens goed naar de eitjes, die door de drie ondeugende hennen worden bebroed.
Ziet u er iets aan?
Een verschil met de foto van het vorige verhaaltje misschien?
Niet?
Dan geef ik de moed op.
U zult moeten wachten tot de hennen zelf gaan begrijpen wat er mis is.
Omdat er maar nooit kuikentjes uit de eitjes komen bij voorbeeld. Terwijl ze er nu al zeker drie weken op gezeten hebben.
Nu kunnen hennen de tijd niet zo goed in de gaten houden, maar ze zullen zich zo langzamerhand toch wel eens gaan afvragen waarom het zo lang duurt voordat ze gepiep horen onder zich.
Zouden zij slimmer zijn dan u?

2 opmerkingen:

  1. Zijn het misschien... kalkeitjes? Daar komt natuurlijk geen gepiep uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De eieren op deze foto zijn lichter van kleur en hebben een andere textuur. Ik hoop dat de dames niet heel teleurgesteld zijn als er geen kuikens uit komen.

    BeantwoordenVerwijderen