vrijdag 1 januari 2021

Wie is de baas?


Floortje:

Het is erg veranderd in de tuin nu we weer een haan hebben.
Hij is nog niet echt onze baas, ik hoop dat dat snel gaat gebeuren. 

Barbara

Linda
Katie2
Olga
Er zijn nu een paar hennen die denken dat zij meer te kakelen hebben dan de anderen. 
Wie dat zijn? 
Katie2 en Linda. 
En Barbara soms ook. 
Die laatste twee had ik niet verwacht. Katie is altijd al een beetje een haaibaai geweest, maar Linda is normaal erg aardig en Barbara is de allerkleinste van ons allemaal. De eerste paar dagen dat tsaar Nikolaas hier was probeerde Linda telkens te kraaien, het was geen gehoor. 
Rare meid. 
Tsaar Nikolaas
En Barbara viel Olga aan, terwijl die zeker twee keer zo groot is als zij. Katie stuurde Olga weg als er iets te snavelen viel, maar ja, Olga is de laatste die hier is gekomen, dus zij is even de laagste in de pikorde. En dat kunt u gerust letterlijk nemen, Katie vloog in het begin Olga aan en de witte veren vlogen dan soms door de tuin en Olga krijste moord en brand.
Ma Tok heeft Katie regelmatig op haar kop gegeven, maar zij is er niet altijd bij, dus Olga moet leren voor zichzelf op te komen. Gelukkig gaat het de laatste dagen al beter, Katie begint Olga te accepteren. 
Tsaar Nikolaas kraait nu en dan een keertje, maar lang niet zo vaak als ik had verwacht. Dat is wel fijn, zo heeft de buurvrouw niets te klagen. 
Ik vind Nikolaas een heel leuke haan, ik denk dat ik wel verliefd op hem zou kunnen worden, al is hij geen Prins Meeuw, maar die tijd heb ik inmiddels wel achter me gelaten.* 
Ik hoop dat hij zich hier als baas laat gelden voordat het lente wordt, dat is de tijd dat hij actief zou moeten zijn en dan kunnen wij, zijn hennen, weer gaan broeden op onze eigen eitjes, die dan bevrucht zouden zijn door hem. Dan krijgen we hier allemaal prinsen en prinsessen in de tuin, want tsaar
de grote struik waar tsaar Nikolaas 's avonds gaat slapen

betekent eigenlijk zoiets als keizer of koning. 
Wat de twee nieuwelingen ook nog niet doen is zelf ons Tok-huis binnengaan als het donker wordt. 
Olga gaat op de stenen vlakbij het huis zitten en Nikolaas verstopt zich in de grote struik. Hij kruipt daar heel diep in en gaat dan op een tak zitten. 
Ma Tok zet eerst Olga op de achterste stok (op de voorste geeft problemen met de daar zittende hennen) en dan gaat zij met haar zaklantaarn Nikolaas opsporen in de struik. Als ze hem heeft gespot kruipt ze diep naar binnen de struik in om hem te pakken. Hij mag wel op de voorste stok zitten, als ma Tok hem daar heeft neergezet neemt hij er lekker zijn gemak van. 
Ik begrijp niet waarom hij altijd in die struik wil overnachten. Zou hij niet gewend zijn om in een huis te slapen?
gezellig samen in het Tok-huis

Of vindt hij het gewoon fijn buiten? Vooral nu het steeds regent begrijp ik niet dat hij niet lekker bij ons binnen komt zitten. Zo gezellig tegen elkaar aan in een knus droog huis! En dan nog even kakelen met elkaar tot we in slaap sukkelen. 
Tsaar Nikolaas roept ons wel als er iets lekkers te halen valt, wat dat betreft is hij in elk geval geslaagd als haan. 
Hij is nog jong, het zal wel goedkomen allemaal. 
Ik heb er alle vertrouwen in. 
U ook?


*ma Tok: 
 Zie de verhaaltjes "Het waren twee koningskind'ren" van 26 juli tot 16 augustus  2019.

3 opmerkingen:

  1. De beste wensen voor 2021! Ik ben benieuwd of het Tsaar Nikolaas lukt om de hennen te bevruchten. Onze serama 🐓 lukt het niet zo goed met de chabo hennen. Daarom gaan we dit jaar serama eieren onder de chabo hennen leggen. 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die Nicolaas moet nog wel wat leren hoor; slapen buiten ipv waken over de kippen. 😄

    BeantwoordenVerwijderen