vrijdag 3 september 2021

Ik vertrek


Tsaar Nikolaas:

Zo, ze zijn vertrokken. 
Wie? 
Mijn twee zonen, Rajah en Freddy. 

Rajah
Ma Tok kwam ze op een ochtend halen uit ons Tok-huis. 
Wij dachten eerst dat ze de deur voor ons ging opendoen, maar dat bleek niet het geval, nee, ze kwam heel snel binnen door een kiertje en deed toen de hordeur dicht, zodat wij er niet uit konden. Ik begreep wat er aan de hand was toen ze met een snelle greep Rajah beetpakte en met hem door de deur naar buiten verdween. 
Het vangen van Freddy was heel wat minder gemakkelijk. Hij was gewaarschuwd en ook een gewaarschuwd haantje telt voor twee. Hij ging helemaal achterin op het plateau zitten, zodat ma Tok
Freddy

niet bij hem kon komen. Ze ging wel op haar krukje staan, maar toen kon ze hem nog niet goed bereiken. Odette, zijn moeder, ging voor hem staan om hem te verdedigen, Trui begon vreselijk te kakelen, het was oorverdovend en dat vlak bij het oor van ma Tok. 
Na een hele poos kreeg ze met een list Freddy toch te pakken. Ze deed eerst net alsof ze de andere kant van het plateau in het oog hield, maar haar hand ging voorzichtig richting Freddy, die dat niet in de gaten had en daardoor niet meer weg kon komen toen haar hand hem plotseling pakte. Ook hij verdween naar buiten en toen mochten wij door de deur. Freddy en Rajah zaten in een kattenmand, zo één waar ik ook in heb gezeten toen ik van mevrouw Angelique hierheen kwam. 
Freddy in zijn vervoersmand
Ze zaten heel rustig te snavelen, ik zag dat ze van ma Tok meelwormpjes hadden gekregen. Iedereen kwam afscheid nemen van de twee mooie jongens, ik ook. 
Het voelde voor mij heel dubbel dat ze gingen vertrekken: aan de ene kant waren het wel MIJN zoons, die daar zaten, maar aan de andere kant zou ik nu weer het rijk alleen hebben en niet telkens gestoord worden door hun gekraai. Want dat klonk al heel volwassen, dus het zou niet lang meer geduurd hebben voordat ze vonden dat ze recht hadden op mijn dames. En dat kunnen we natuurlijk niet hebben hier. Stel je voor dat ze met elkaar zouden gaan vechten om een hen, of, nog erger, met mij de strijd zouden aangaan. Dus wat dat betreft is het goed dat ze weg zijn. Ma Tok vertelde toen ze terugkwam
Freddy en Rajah worden getoond bij Hoogendoorn

dat de jongens zich heel goed hadden gedragen achter in de auto en dat ze bij Hoogendoorn bewonderd waren door de mensen. Ze werden uit hun kattenmandjes gehaald en nog even getoond aan pa en ma Tok en iedereen die op dat moment aanwezig was in de winkel. Ze zouden een mooi plekje krijgen bij jonge hennetjes en vast erg snel verkocht of weggegeven worden. 
Pa en ma Tok kwamen weer thuis met een enorme voorraad eten voor ons en ook met lekkere levende meelwormpjes, waarvan we meteen een handje vol kregen. 
de tsaar is weer alleen de baas in de Tok-tuin

Dat smaakte! 
Omdat al ons normale voer op was gegaan die morgen werden de beide voorraadtonnen gevuld en zo was alles weer in orde. 
Het is nu veel rustiger in de tuin, die weer helemaal van mij is. 
Ik hoef nu niet meer tegen mijn zonen op te kraaien, dus ook ik kan het weer wat rustiger aandoen. 
Niet dat ik oud ben, hoor, maar ook een haan wil wel eens een mak dagje. 
En dat kan nu weer.

1 opmerking:

  1. Jammer dat ze weg zijn, ze waren zo mooi! Maar tsaar Nicolaas legde goed uit waarom. Hopelijk krijgen ze een mooi nieuw plekje!

    BeantwoordenVerwijderen