vrijdag 25 maart 2022

Broodnodige bescherming


Tsaar Nikolaas:

Mijn kleine vriendin Floortje zit helemaal alleen in het Loo. 

de 5 eitjes van Floortje
Eerst wist ik niet wat ze daar deed, maar ik hoorde van mijn andere hennen dat zij daar zat om te broeden. Toen ging mij een licht op, dat woord kende ik nog van vorig jaar. Toen waren er ook twee hennen broeds, zij sloten zich helemaal af van de wereld om eitjes warm te houden zodat er een kuikentje in kon groeien. Wonderlijk is dat, een hen krijgt dan een soort van trance over zich en bemoeit zich niet meer met wat er verder in de tuin gebeurt, ze denkt alleen nog maar aan haar eitjes. 
Omdat Floortje daar nu zo zit moet ik haar natuurlijk extra goed beschermen, ze kan niet weglopen als er gevaar dreigt, omdat ze altijd eerst aan haar eieren denkt. 
Ma Tok gaat telkens kijken bij het Loo, ze zegt dat ze Floortje goed
Floortje gaat weer op haar eitjes zitten na het eten

moet verzorgen, maar als ze zo in dat hokje bezig is hoor ik Floor heel boos tekeer gaan en dan ga ik haar natuurlijk helpen, dat is mijn plicht. Ik vlieg met mijn sporen vooruit tegen ma Tok haar benen op en als dat niet helpt pik ik in haar broek. Boven de laarzen natuurlijk, anders voelt ze er niets van. Ma Tok zegt wel dat ze Floor geen kwaad doet, maar ik hoor mijn meisje toch duidelijk flink tegen haar schreeuwen, dus ik geloof haar niet zomaar. Pas bleef ik met mijn snavel in ma Tok's spijkerbroek hangen, dat was wel even vervelend, ik kon niet loskomen en toen moest zij mij notabene helpen. Dat was wel een deukje in mijn ego, maar ik blijf mijn vriendin toch beschermen, als ma Tok dat maar begrijpt. 
Pippa wordt oud

Ik heb het nu extra druk, want mijn andere hennen willen ook mijn aandacht en daar hebben ze ook recht op. Dus ik treed ze zoveel mogelijk, dat hoort bij de lente, dan kunnen er in hun eitjes ook kuikens gaan groeien. Dan moet er wel op gebroed worden, dat weet ik ook wel en Floor kan dat niet alleen af, maar er komt vast nog wel een andere hen op het idee om te gaan broeden. Ik heb gehoord dat Pippa elk jaar kuikens wil hebben, maar nu loopt ze nog gewoon tussen de anderen in de tuin te scharrelen. 
Ik heb haar eens goed bekeken, ze
Quinoa is een mooi hennetje geworden

wordt wel een beetje een oud dametje, al ziet ze er nog heel goed uit. Misschien is zij te oud geworden om kleintjes te kunnen opvoeden, dat is een zware taak, dat heb ik vorig jaar wel gezien. Quinoa is mijn eerste dochter, zij is een prachtige hen geworden, ik hoop dat er dit jaar weer zo'n geslaagd exemplaar bij de kuikens zit. Als er kuikens komen tenminste, ik hoorde tot mijn schrik dat er soms geen kuikens in de eitjes groeien, hoe warm ze ook worden gehouden. Dan zijn ze niet bevrucht en dat zou dan aan mij liggen. 
Heb je ooit..! 
Ik doe mijn best en meer kan ik niet. 
Ma Tok gaat zaterdag kijken of er kuikentjes in de eitjes van Floortje zitten. Ik hoop het van ganser harte, anders is al haar werk voor niets geweest. En dat van mij ook!

2 opmerkingen: