vrijdag 10 juni 2022

Kommer en kwel


Trui:

Zijn ze er al, mijn kuikens?
De tijd van het broeden is voorbij, dus je zou het wel denken.

Quinoa "helpt" met broeden
De laatste week heb ik hulp gekregen van Quinoa, die nu en dan mijn eitjes warm hield zodat ik even rust had, zoals zij kakelde. Eigenlijk vond ik dat niet zo fijn, want ik mocht er na mijn rusttijd niet meer op. 
Op de eitjes bedoel ik. 
Quinoa vond dat zij het veel beter kon dan ik. Ja dáàg! Wat een onzin! 
Zij wilde zeker de laatste paar dagen broeden en dan kakelen dat de kuikens van haar waren. 
Maar dat gaat niet gebeuren! 
Ma Tok vertelde dat zij Quinoa weg zou halen als mijn eitjes zouden gaan uitkomen, ze zou dan het nachthok afsluiten voor mijn rust. 
de gesloten deur bovenaan de trap
Zij weet precies wanneer de broedtijd voorbij is, dus ik vertrouwde er maar op dat alles goed zou komen. Quinoa werd ook elke avond hier weggehaald en in het Tok-huis bij de anderen gezet. Op de dag voordat de eitjes moesten uitkomen vond ma Tok nog maar één ei met een datum erop, de schaal van het andere eitje lag kapot op de grond vóór Soestdijk. Leeg. 
Toen vond zij het genoeg geweest en ze liet Quinoa de volgende dag niet meer in het nachthok van Soestdijk. De grijze hen was erg boos, ze stootte telkens haar kop tegen het afsluitplankje bovenaan
Quinoa loopt boos door de tuin

de trap, waarna ze er onder luid gekrijs weer vandoor ging. Iedereen die voor haar poten liep kreeg een boze gil en een pik van haar. 
Ma Tok bekeek het ene eitje waarop ik zat eens goed met haar lampje en ze trok een bezorgd gezicht. "Ik ben bang dat het kuikentje in dit ei ook dood is, Trui," zei ze, "we wachten nog een dag en dan moet je maar stoppen met broeden, dan komt er niets meer uit." 
Ik werd erg bedroefd en ik zag dat ma Tok ook verdrietig keek. Dat hielp wel een beetje, maar ik kreeg er geen kuikens door. En de volgende morgen was er nog steeds
Trui loopt ook weer in de tuin

niets te horen toen ma Tok aan het eitje luisterde. Dus ik heb geen kuikens gekregen. Jammer hè? 
Ik loop nu weer door de tuin, maar van harte gaat het nog niet. Ik hoop dat ik snel een tweede kans krijg van ma Tok en dat het dan wel lukt. En Quinoa? Die loopt ook met haar ziel onder haar vleugel, zij wil ook broeden. Ma Tok heeft een hokje helemaal schoon gemaakt met de waterslang, voor als er weer gebroed gaat worden, maar ik weet niet of ik in dat hokje wil zitten. Als je daarin zit kun je er niet even uit om je poten te strekken. Er kan ook niemand komen om je te storen, dat is dan wel weer een voordeel. Ik weet het allemaal even niet meer en ma Tok ook niet denk ik, zij loopt telkens rond te kijken in de tuin. 
Victor

En dan hoorde ik ook nog dat Victoria voortaan als Victor door het leven gaat, hij loopt heel parmantig rond en is totaal niet bang voor de volwassen kippen. En hij probeert ook al te kraaien.
Valentina kraait nog niet, maar dat komt waarschijnlijk omdat zij een dag jonger is dan Victor; verder wijst alles erop dat zij Valentijn gaat heten.
En dan was Trijntje ook weer ziek geworden, zij kreeg  pilletjes en zat nu alleen in het nachthok van Soestdijk, dat toch leeg stond. Ze had daar rust en een goede verzorging van ma Tok. 
Dit heeft niet kunnen voorkomen dat zij gisterenavond bij de dierenarts is ingeslapen.

Dit is geen erg vrolijk verhaaltje geworden, maar dat is het leven, ook niet altijd vrolijk. 
Ik hoop dat er binnenkort weer iets leuks gaat gebeuren hier, het is nu een droevige boel, iedereen kijkt naar Sandra, die alleen in Soestdijk woont. We rouwen met ons allen en ma Tok doet met ons mee.

Ma Tok: het "in memoriam" voor Trijntje kunt u binnenkort lezen.

2 opmerkingen:

  1. Kippen houden is soms verre van makkelijk. Wat een zorgen! Sterkte ma Tok en alle dieren in de Toktuin.

    BeantwoordenVerwijderen