vrijdag 9 september 2022

Het herrie-monster


Babette:

Ma Tok heeft een nieuw speeltje. 
Ze zegt dat ze het voor ons heeft gekocht, maar wij weten natuurlijk wel beter, het is gewoon voor haarzelf. 

een schoon plateau is fijn
Wat het is? 
Een heel groot herrie-makend ding, dat in ons Tok-huis tekeer ging alsof het er de baas was. 
Ma Tok wilde het uitproberen en ze zei dat het haar niet was tegen gevallen. Ons huis zag er wel heel netjes uit nadat ze het monster weer in de grote schuur had gezet. Tenminste, de vloer was helemaal schoon. Er lagen ook bijna geen losse veertjes meer op het plateau, maar verder was er niet zoveel veranderd. 
Ma Tok zei dat ze eerst nieuwe zakken moest halen voordat ze verder kon en dat ging op diezelfde dag niet meer lukken. 
het paadje
Goed, dat neem ik dan aan, maar wat er nu zo geweldig aan dat herrie-monster is begrijp ik niet. Als die nieuwe zakken er zijn, dan gaat er misschien iets gebeuren wat heel fijn is, zoals een lekker schoon huis met een verse bodembedekking op het plateau. Maar waarom daar zo'n apparaat voor nodig is weet ik niet, ma Tok kan toch gewoon haar handen gebruiken zoals ze altijd doet? Ze probeerde ook de modder op het paadje voor ons huis op te zuigen, maar dat ging niet zo best, dus gebruikte ze daarvoor de schep. 
Nu is het paadje ook weer netjes, zoals ze zei. 
Xandra bij een plas
Voor ons geeft het niet als er modder ligt, maar Ma Tok loopt dan altijd heel voorzichtig. Ze is bang dat ze anders uitglijdt en iets breekt; ze is ook niet meer de jongste. Onze voeten blijven nu wel schoner als we via het paadje lopen, maar dat doen wij eigenlijk nooit, we gaan gewoon dwars door de tuin op ons doel af. En als onze poten daardoor vies worden, ach, wat doet dat ertoe, ze worden vanzelf weer schoon als we even in een plas gaan staan. En als er modder is zijn er meestal ook plassen. Dat is eigenlijk heel goed geregeld. 
Ik denk dat ma Tok ondertussen met iets anders bezig is, ze heeft het al een paar dagen niet meer over die zakken en dat monster. 
Floortje wil broeden in het hondenhok
Ze kijkt wel telkens of Floortje nog in het hondenhok ligt. Kleine Floor is namelijk broeds en dat in het begin van de herfst. Goed, aan het weer kon je niet echt merken dat de zomer voorbij gaat, het is nog steeds best warm in de tuin. 
Bij u ook? 
Ik kan goed tegen de warmte, mijn ras komt uit een heel warm land, al zijn wij zo langzamerhand aardig aangepast aan het Nederlandse klimaat. Ons ras werd vroeger wel als huisdieren gehouden, wist u dat? Ik ben blij dat dat nu niet meer zo is, ik loop liever door de tuin te scharrelen dan binnen in een hokje te moeten zitten. Dat is toch geen leven voor een kip? 
Ma Tok zet Floor telkens in de tuin of in het Tok-huis, ze wil namelijk
Floortje helemaal rechts op de stok

ook de nacht doorbrengen op haar "nest." 
En dat wil ma Tok niet, dus zet ze elke avond een boos scheldende Floor bij ons op de stok. 
Tsaar Nikolaas kakelt na een tijdje dat het nu mooi is geweest en dat ze haar snavel moet houden. 
Dan moppert ze binnenssnavels nog een beetje na en gaat dan met een verongelijkt gezicht slapen. 
Ik hoop dat de broedsheid snel over is, dan keert de rust weer terug in onze tuin. 
Als ma Tok tenminste niet weer met dat herrie-monster begint.

1 opmerking:

  1. Ik wil dat herrie-monster wel eens zien. Kan er een foto komen?

    BeantwoordenVerwijderen